Mluvme méně o pravici a levici a více o problémech lidí, říká novinář Dostál

recenze

Česká jízda (2021) 5 z 5 / Kartsy
Česká jízda

Novinář Vratislav Dostál objel menší obce po celém Česku. Chtěl zjistit, jak žijí lidé na takzvané periferii, co je zajímá a trápí a jaký je jejich vztah k celonárodní politice a státu obecně.
Politický reportér serveru Info.cz Vratislav Dostál procestoval během pandemie postupně devět ze třinácti českých krajů a v každém navštívil jednu menší obec. Jeho cílem bylo zmapovat každodenní život na české periferii a problémy, s nimiž se zde lidé potýkají. Výsledkem je kniha reportážních sond Česká jízda, v níž najdeme celkem devět textů z lokací takzvaného druhého Česka nebo Česka B. Jak se žije lidem mimo centra? A proč by nás to mělo vůbec zajímat? O tom jsme s autorem knihy mluvili v následujícím rozhovoru.

Proč jste se rozhodl udělat své miniturné po malých českých obcích?

Sám pocházím z malého města a na venkově se relativně často vyskytuju. Žiju v Brně, a když jsem v roce 2017 začal pracovat v Praze, některé dny v týdnu jsem se vracel na půl cesty k rodičům do České Třebové. Mají tam téměř celý rok prázdný byt, přespím tam a ráno jedu zase do Prahy, aniž bych musel jezdit až do Brna. V pravidelnějších intervalech se tak vracím do míst, kde jsem vyrostl. A pravidelněji jsem se začal taky setkávat s kamarády, které tam mám. A ti mě postupem času začali docela nemilosrdně konfrontovat s tím, co řeší pražská média. Zároveň jsem si všímal i úpadku, který na těch menších městech a vesnicích nastal – hlavně v porovnání s tím, jak to tam vypadalo v devadesátých letech. Postupně jsem si osvojil myšlenku, že by stálo za to o tom psát, protože je to naprosto jiný svět.

https://a2larm.cz/2021/12/mluvme-mene-o-pravici-a-levici-a-vice-o-problemech-lidi-rika-novinar-dostal/

Komentáře (0)

Přidat komentář