Ministerstvo času

KALIANE BRADLEY
Nakl. BETA
Rok vydání 2024
480 stran

Sci-fi v posledních letech již téměř vůbec nečtu, ale občas se nechám nalákat na cestování časem.

Hlavní hrdinka pracuje na ministerstvu jako překladatelka. Kariéra asi nic moc, ale teplé místečko má jisté. Naskytne se jí však možnost stát se přemostnicí a starat se o muže, který zde byl dopraven z minulosti. Oněch expatů je více, naše hlavní hrdinka konkrétně dostane na starosti komandéra Grahama Gorea (skutečnou historickou postavu). Má za úkol se o něj rok starat, být mu k dispozici, monitorovat jeho chování, sociální dovednosti, psychologický stav atd.a o všem podávat hlášení.

Samozřejmě poznáváme i ostatní expaty a jejich přemostníky. Ze začátku to všechno vypadá celkem idylicky, ale jak už to tak bývá u tajných vládních projektů, dříve či později dojde na průšvih...

Tohle bylo moc fajn. Berte to ale jako hodnocení člověka, který se scifárnám již dávno nevěnuje. Lidé kovaní v tomto žánru by třeba knihou pohrdli, byť to není klasické sci-fi se vším všudy, ale já měla výhodu toho, že do tohoto žánru vstupuji již jen velice sporadicky, tudíž nemám moc srovnání.

Všechny expaty jsem si oblíbila, s některými přemostníky a dalšími postavami jsem měla krapet problém, ale nebylo to nic zásadního. Nejvíce mě v některých situacích točila asi naše hlavní hrdinka. Zato komandér, tak ten mi nevadil vůbec v ničem.

Kniha má nějakých 480 stránek a já vůbec nevím, kdy jsem to přečetla, to byla taková rychlovka, to tak skvěle utíkalo, ten příběh mě moc bavil, i když nějaké výhrady jsem měla, ale i přesto jsem velice spokojená. Po komandérovi mi bude smutno, ale po slepici se slepičí kabelkou ne (kdo četl, ten ví).

I když v knize dojde i na závažná témata, já ji brala jako takovou pohádku. Asi jsem nedokázala docenit veškeré technické náležitosti, ale vůbec mi to nevadí. Kniha mi připomínala můj oblíbený film Kate a Leopold, který si teď o víkendu pustím. Jo, já jsem spokojená.
(LEDEN 2025)

Ministerstvo času Ministerstvo času Kaliane Bradley

V blízké budoucnosti se mladé překladatelce naskytne možnost lukrativní práce na novém, záhadném ministerstvu, které přesouvá „expaty“ z různých historických epoch do současnosti a zjišťuje možnosti cestování časem. Hlavní hrdinka... více

Komentáře (0)