Milénium o nových technologiích, Superstar či jiných věcech podevadesátkových

recenze

Milénium! (2022) 5 z 5 / LukBook
Milénium!

Po Devadesátkách přichází Johana Fundová s knihou Milénium! Opět se můžete připravit na velkou dávku nostalgie. Dokázala autorka kvalitou navázat na předchozí velice zajímavý titul o letech minulých?

Tentokrát se v rámci vzpomínání zaměřila na roky 2000 – 2005, tedy na následujících pět let po Devadesátkách. Přestože na první pohled se může jednat o méně zajímavou dobu než jaká se odvíjela v předchozí knize, opak je pravdou. Opět dostanete velkou dávku informací o všech možných věcech, s nimiž jste se mohli v této éře potkat.

Jednotlivé kapitoly jsou rozdělené na témata, od nichž se vyprávění odvíjí. Najdete tu televizi, módu, technologie, dospívání, časopisy nebo třeba kulturní, sportovní a politické milníky. Troufnu si tvrdit, že každá z částí je velice atraktivní a lidé, kteří si danou dobu prožili, budou chrochtat nadšením.

Počtete si tu v Bravíčku, u toho si zahrajete jednoduché hry na počítači, pošlete zprávy na ICQ (mladí už dnes asi nevědí, co to vlastně bylo) nebo vytáhnete jeden z nejlepších mobilů od Nokie 3310. Velký prostor dostala třeba i reklama, takže si vedle těch známých od operátorů zavzpomínáte i na zrovna aktuální Kofolu – „A bude mít takový ty zuby zahnutý?“. To snad ani není možný, že od jejího uveřejnění již uplynulo tolik let.

Všechno doprovází velké množství obrazového materiálu, takže i ti, kteří to nezažili, dostanou konkrétní pojem o jednotlivých věcech. Různých fotek a obálek je opravdu hodně, takže vám vlastně pročítání knihy půjde hodně pěkně od ruky.

A nesmí chybět ani vzpomínání pamětníků. Za mě musím říct, že se sešla ještě lepší parta než v případě předchozího díla. O zkušenostech ze Superstar, která rovněž začala v daném období, povypráví porotce Ondřej Hejma, soutěžící Šárka Vaňková nebo moderátor Ondra Brzobohatý. Nechybějí tu ani dabéři z Přátel Stanislava Jachnická a Miriam Chytilová, o vstupu Harryho Pottera na český trh zase poví Ondřej Müller z Albatros Media. Jan Hřebejk zavzpomíná na dnes již legendární snímek Musíme si pomáhat. A tím výčet ani zdaleka nekončí.

Aby byl pohled na danou dobu ucelenější, dostalo se i na smutnější záležitosti jako byl teroristický útok 11. září nebo potopu v pražské zoo. Jasně, výrazně vám přitom ochladne jinak všudypřítomný úsměv, ale rozhodně by ani tyto události neměly zapadnout. I v tomto případě se navíc dočkáte zajímavých osobností, například bývalého ředitele pražské zoo Petra Fejka.

Kniha Milénium! Je za mě prostě parádní a ještě o kousek překonává Devadesátky. Přijde mi vyspělejší, zajímavější obrazově i co se týče vzpomínajících osobností. Jako celek mě prostě přesvědčila daleko více a rozhodně zaujme čestné místo v mé knihovničce týkající se historie.

Autorka Johana Fundová navíc v textu naznačuje, že by se nemuselo jednat o poslední dílo tohoto ražení. Ostatně i v dalších letech se určitě najde mnoho zajímavých momentů a artefaktů doby, na něž už dnes můžeme jen s úsměvem vzpomínat.

Komentáře (0)

Přidat komentář