Mé vánoční zklamání.

recenze

Dash & Lily: Kniha přání (2014) / Podlavicí
Dash & Lily: Kniha přání

Předpokládám, že většina z nás má o Vánocích takovou tu romantickou náladu – světýlka, sladkosti, pohodová atmosféra a láska všude, kam se podíváš. Člověk si pouští filmy typu Láska nebeská (teda já si musím vždy pustit Pelíšky, bez nich si Vánoce neumím představit, ale to je jiná kapitola) a samozřejmě i knihy si spousta z nás vybírá s tou správnou atmosférou. A abych byla upřímná, moje volba letos nebyla příliš šťastná. Vybrala jsem si příběh Dashe a Lily, který byl letos zfilmován Netflixem.

Lily hledá spřízněnou duši, takže pomocí svého bratra a jeho přítele zanechá červený zápisník plný výzev ve svém oblíbeném knihkupectví a čeká, až kolem půjde ten pravý. Jak zřejmě tušíte, zápisník najde Dash, který i přes svůj odpor k Vánocům výzvy plní, je totiž příliš zvědavý, kdo za tím vším stojí. Deník si začnou střídavě schovávat po celém New Yorku a skrze vzkazy v něm se postupně vzájemně poznávají.

Svým názorem půjdu asi dost proti proudu, ale za mě se tohle moc nepovedlo. Vzhledem k tomu, že byla kniha zfilmovaná a jedním ze spoluautorů byl David Lavithan, čekala jsem naprostou pecku (plnou vánočních klišé, samozřejmě). A nedostalo se mi ničeho z toho.

Do knihy jsem se doslova musela nutit a místy jsem čtení chtěla vzdát. Dash mi neskutečně lezl na nervy. Byl otravný, protivný, strašně nesympatický a to jeho filozofování (většinou o ničem) tomu dalo korunu! Lily byla naopak místy dětinská, místy měla chování à la usedlá starší dáma.

Vánoční atmosféra byla jen tak lehce v pozadí, vánoční New York se také nějak extra nekonal. Kdyby autoři knihu zasadili do jiného města, vůbec by člověk nepoznal rozdíl.

Navíc to nebylo ani příliš čtivé, což jsem od YA čekala – sednu a budu číst, číst, číst a přihlouple se usmívat. Ehm, tak ne. Bylo to utahané, nudné, a hlavní hrdina navíc protivný. To je tedy kombinace. A ty jakože zvraty v závěru? Jako vážně?

Nebudu se v tom dále příliš šťourat, asi je všem naprosto jasné, že tohle mi skutečně nesedlo (i když, koukala jsem na databázi a vypadá to, že jdu dost proti proudu). Pokud jsem vás neodradila, přečtěte si to a udělejte si obrázek sami.

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (6)

Přidat komentář

Podlavicí
05.01.2021

@simona8126 díky za tip!

simona8126
04.01.2021

@Podlavicí teď mám rozečtenou knížku 10 rande naslepo. Je to samozřejmě velmi předvídatelné, ale má to hezkou vánoční atmosféru, celkem zajímavý nápad a hlavně – je to opravdu vtipné. Tuhle teď můžu doporučit, sice už je po Vánocích, ale komu by to vadilo... ;)


Podlavicí
03.01.2021

@simona8126 bez Pelíšků nejsou Vánoce :D Polibky jsou fajn, i ten Santa, ale ten opravdu spíše pro mladší čtenářky :)

Podlavicí
03.01.2021

@handulli budeme muset hledat zkrátka jinou knihu....

handulli
28.12.2020

Souhlasím. Tedy pokud taková byla celá kniha a nejen 1/3, kterou jsem přečetla a pak jsem to vzdala. Taky ráda čtu v období adventu knihy s vánoční tématikou, takže tahle mi padla do oka. A i díky vysokému hodnocení. A přesně si pamatuji jak mě to vůbec nebavilo a musela jsem se do čtení přímo nutit. Tak nějak mi to vůbec nesedlo.
Přitom od "vánočních knih" nemam příliš vysoká očekávání - toleruji předvídatelnost, přeslazenost a spousty vánoční výzdoby - ale rozhodně chci, aby to bylo odpočinkové a čtivé. A čtivé to v mém případě fakt nebylo :(

simona8126
23.12.2020

Tak jsem si jen potvrdila, že tohle dílo asi nebude nic pro mě. :D Přesně jak zmiňujete, toužím po vánoční atmosféře a romantické náladě s Láskou nebeskou v televizi. Ale pozor, ani já si to neumím představit bez Pelíšků. :D A mnoha dalších filmů, samozřejmě. ;) Díky za ujištění, že této knize bude lepší se vyhnout. Jsou tu ostatně jiné vánoční příběhy, které se mi líbí více, např. Jen 27 dnů (vážně dobré, i když mi tam spíše vadí "paranormální" linka), případně Polibek v New Yorku (naivní, uspěchané a nepravděpodobné, ale milé) a z poslední doby S láskou tvůj Santa (velice sladké a nekonfliktní, ale přesně s tou pohodovou vánoční atmosférou, hlavně pro mladší čtenářky úplně jako dělané).