„Ostatní matky mě nesnáší“ je neobvyklá kombinace humoru, rodinného dramatu a napětí. Hlavní hrdinka Florence je bývalá popová zpěvačka, která skončila na dně – je svobodná matka, skoro bez peněz a žije v Londýně. Jediný smysl jejího života je její desetiletý syn Dylan. Když na školním výletě zmizí Alfie, kluk z velmi bohaté rodiny, žádný andílek a který měl s Dylanem dřív konflikt. Stane se Dylan hlavním podezřelým. Florence nemá detektivní zkušenosti, ale rozhodne se Alfieho najít, aby ochránila syna, protože ví, že o něj nemůže přijít.
Líbila se mi ta napínavý zápletka: zmizení dítěte, skrytý deník, podezřelé chování většiny, vyplouvání tajemství, a to všechno drželo mou pozornost a čekala jsem, jak to dopadne. V polovině knihy jsem už měla podezření kdo, ale jak a proč bylo překvapující.
Kniha má svou emoční hloubku. Není to jen detektivka, ale i vyprávění o tom, co znamená být matkou, co pro nás děti znamenají, jak moc můžeme milovat i tehdy, když máme pochybnosti a čeho všeho jsme schopné. Kniha nám vlastně říká, že mateřství není jen o roli „chraň a miluj“, ale i o pochybnostech, selháních a opravdových rozhodnutích. Ukazuje, že někdy je tou největší zbraní láska matky – i když sama matka neví, co přesně dělá.
Kniha ukazuje i kritiku třídních rozdílů: autorka zlehka, ale citlivě ukazuje, jaké tlaky přináší život v elitní škole a jak společenské struktury (bohatství, privilegia) ovlivňují vztahy mezi lidmi, i mezi rodiči.
Musím říct, že hlavní postava Florence mi teda k srdci nepřirostla. Je to matka, která dělá chyby, občas selže, ale pro svého syna by udělala úplně všechno. Ale místy mi přišla až moc nezodpovědná, sobecká a s jejím způsobem uniku od problémů nesouzním.
Má to být vtipný román, kde autorka paroduje společenský svět „matkovské smetánky“. Poznámky o ostatních rodičích a jejich privilegovaném životě mi přišly víc trpké než vtipné.
Styl psaní je lehký, spíše bych řekla komediální thriller než temné psychologické drama.
Tuhle knihu bych doporučila všem, kdo mají rádi mix komedie a napětí, a řekla bych, že matky (nebo budoucí matky) to osloví o něco silněji.
Tento debutový autorčin román získal literární cenu Lucy Cavendish Fiction Prize v roce 2023.
Popstar za zenitem v roli detektiva — jak tohle dopadne? Florence je bývalá popová hvězdička, smolařka a rozvedená matka. Ačkoli za neslavný konec její kariéry může neplánované početí syna Dylana, nevyměnila by ho za nic na světě.... více
Komentáře (0)
zuzi.cte také napsala