Malý princ a jeho návod na život

recenze

Chovejte se jako malý princ (2022) 3 z 5 / Kikina182
Chovejte se jako malý princ

Malý princ je příběh, který zná celý svět, ale každý člověk ho zná jinak. Pro někoho je to jen obyčejná pohádka, pro někoho nepochopitelná kniha a pro další kniha s velkým filozofickým významem. A právě tímhle příběhem se Stéphane Garnier inspiroval ve své nové knize. Nebo spíše jeho hlavním hrdinou, malým princem, který má pro čtenáře spoustu rad, jak žít svůj život. Ale protože v téhle knize každý vidí něco jiného a nemusel by si rad malého prince všimnout, sepsal je Stéphane Garnier do knihy Chovejte se jako malý princ.

Jak už je u autora obvyklé, každou radu představuje v delším textu, do kterého vkládá i svoje osobní zkušenosti a pohled na věc. Text není složitý a je lehké se v něm zorientovat. Nechybí ale ani krátká shrnutí v podobě citátů, která zachycují to nejdůležitější z textu.

U této knihy je i místo na poznámky a jsou tu takové opravdu malinké úkoly, které mají čtenáři pomoci lépe pochopit nejen knihu, ale i sebe. Navíc je kniha i krásně barevná s menšími obrázky, což čtení jen pomáhá.

Ačkoli mám autorovy knihy moc ráda a vždycky mi v něčem byly k užitku, tak tentokrát jsem trochu v rozpacích. V první řadě mi přišlo, že některé rady malého prince, které v knize představil, byly v podstatě totožné. Ano, v několika málo detailech se lišily, ale v zásadě tam žádný rozdíl nebyl a já nechápala, proč vlastně opakuje dvakrát to samé.

I u jeho ostatních knih, ačkoli byly všechny rady pravdivé, mi přišlo, že některé věci zkrátka nejde zrealizovat. V tomhle případě těch věcí ale byla minimálně polovina. Dokonce i sám autor si v textu uvědomoval, že je dost těžké si některé z jeho rad prakticky osvojit. A takové rady nejsou příliš užitečné.

Samozřejmě, že v knize jsem našla i plno skvělých rad a věcí, které sice vím, ale neustále na ně zapomínám. Takže ztráta času kniha rozhodně není, jen je v ní míň užitečných věcí než obvykle.

Musím také pochválit propojení s knihou Malý princ. Autor šel skutečně krok za krokem cestou malého prince a všechny rady ukazoval na jeho chování i je zdůvodňoval. Takže základ v tomto příběhu tam rozhodně je.

Chovejte se jako malý princ není špatná kniha. Rozhodně má v sobě mnoho užitečných věcí, ale bohužel minimálně stejné množství neužitečných. A i když je krásně přehledná, tak po estetické ani informační stránce zkrátka nemá na předchozí autorovy populárně naučné knihy. Kniha tedy za přečtení určitě stojí, ale doporučila bych si kromě ní přečíst i autorovy knihy Chovejte se jako kočka a Chovejte se jako kočka 2.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.

Komentáře (0)