Lži, dokud můžeš

recenze

Lži, dokud můžeš (2018) 5 z 5 / evasamankova
Lži, dokud můžeš

Šťastní manželé, jimž se právě narodilo druhé dítě. Spokojený život ale náhle a nečekaně, v jedné jediné vteřině, končí, když manžel umírá při dopravní nehodě. Jenže… Co když je to všechno jinak? Co když nehoda nebyla náhoda…?

Americká spisovatelka Mary Kubica je u nás známa díky románům Hodná holka, Andílek či Neplakej. Nyní k těmto titulům přibyl čtvrtý do češtiny přeložený román s názvem Lži, dokud můžeš. Stejně jako v předešlých knihách, tak i tentokrát se jedná o psychologický román s prvky thrilleru, primárně určený spíše ženskému publiku.

Lži, dokud můžeš vypráví příběh mladých manželů - Clary a Nicka Solbergových, kteří vedou na první pohled spojený život. Zdá se, že jim ke štěstí nechybí nic. Mají čtyřletou dceru Maisie a právě se jim narodil syn. Osud však rád udílí nečekané rány, a tak se jednoho dne Nick nevrátí domů. Havaruje cestou z hodiny dceřina baletu a čelní náraz do stromu nepřežije. Malá Maisie, která s ním seděla v autě, naštěstí vyvázne jen s modřinou.

Holčičce se ale od té doby zdají noční můry o „zlém pánovi“ a bojí se černých aut. Clara pod drtivou tíhou zármutku a vyčerpání začíná pochybovat, zda manželova nehoda byla skutečně „nehoda“. Vydává se na zoufalou cestu za pravdou, na níž se nezastaví před ničím. A možná nakonec ani před pravdou samotnou…

Mary Kubica vypráví příběh ve dvou linkách. Tu první představuje Clara a její život po smrti manžela, ve druhé sledujeme děj před onou událostí prostřednictvím Nicka. Oba úhly pohledu nám, kapitolu po kapitole, skládají dohromady jeden celek. Postavy se pyšní velmi zdařilou profilací, kdy autorka míří na jejich vnitřní pochody a pocity.

Příběhu nechybí napětí i několik hádanek. Děj ubíhá plynulým tempem, čtenář je svědkem všech stěžejních momentů, každodenní rutiny i těch nejvypjatějších chvil. Autorka hovoří srozumitelným a nenáročným stylem, snad jen občas děj nějakým tím odstavcem zbytečně rozvláční. S konečným vyústěním se každopádně vypořádala výborně. Překvapivé, ovšem na trochu jiný způsob, než bývá „obvyklé“…

Lži, dokud můžeš je příběhem jednoho manželství, v němž Mary Kubica znovu dokazuje, jak podmanivě napínat své čtenáře umí.

Komentáře (0)

Přidat komentář