Letní sázka: optimistky laděná letní romance

recenze

Letní sázka (2021) 3 z 5 / VasnivaCtenarka
Letní sázka

January je mladá spisovatelka, která si prochází jak osobní, tak i spisovatelskou krizí. Nejen, že ji opustila inspirace pro napsání další romantické knížky, ale také se s ní po letech rozejde její přítel. A aby toho nebylo málo, zemřel ji otec, který ji zklamal, protože vyplavala na povrch jeho nevěra.

January se však potýká také s finanční krizí, protože bez prodané knihy nemá honorář. A tak je nucena pod tíhou výdajů opustit milovaný New York a vydat se do Michiganu – do malého městečka North Bear poblíž jezera, na jehož břehu zdědila chatu.

Příjezd je však pro ni bolestný, protože si je vědoma, že tohle je místo tatínkovy zrady. Tady byl nevěrný její matce. Tady žil druhý život. Tady se z něj stával podvodník. S místní ženou jménem Sonya. Tady měli své hnízdečko lásky. January to má svému otci velmi za zlé a nemůže mu to odpustit. Jak mohl podvádět její matku, která navíc několikrát onemocněla rakovinou?

A navíc má za souseda pěkně protivného chlapa, který si nevidí do pusy. Když ho jde poprosit, aby ztišil hudbu, tak se moc hezky projeví!

A co teprve má January dělat, když se dozví, že tento její soused je kluk ze školy, se kterým soutěžila? Že je to ten kluk, který napsal několik úspěšných knih? A který už na škole poměrně otevřeně kritizoval její romantické příběhy? Opravdu soused za všechny peníze!

Gus Everette to neměl v životě příliš snadné. Alespoň tedy ne v dětství, ze kterého si nese šrámy na duši. January si pamatuje moc dobře ještě ze školy.

Slovo dá slovo a ti dva se potkají a dají se do řeči. Nakonec z toho vznikne přátelství a sázka, která jim oběma má pomoci dokončit literární dílo. Součástí sázky je to, že Gus bude ukazovat January svět tak, jak ho vidí on a January má zase ukázat svět Gusovi tak, jak ho vidí ona. Každý z nich má na svět jiný pohled. Gus nevěří na šťastné konce a January zase vidí vždy světlo na konci tunelu.

Jak se bude jejich přátelství vyvíjet a zda mezi nimi vznikne něco více, to vám samozřejmě neprozradím, ačkoliv je mi jasné, že asi tušíte, jak to všechno nakonec dopadne.


Letní sázka od Emily Henryové je takové jemné pohlazení po duši. Je to velice milý a nenáročný příběh protkaný příjemným humorem, který vám vykouzlí při čtení úsměv na rtech.

January je velmi milá mladá žena, která i přes všechny své starosti a bolístky nepřichází o smysl pro humor. Dialogy mezi ní a Gusem jsou velmi pohotové, rychlé a bystré. To, jak se oba vzájemně popichují je tak laskavé, až je to zkrátka hřejivé a vy při čtení cítíte příjemný pocit. Díky tomu je Letní sázka takové příjemné oddechové a odlehčené čtení, ryze odpočinkové. Guse i přes jeho nedořešenou minulost January velmi přitahuje.

Emily Henryová oběma hlavním hrdinům vdechla krásné charaktery, které si zamilujete. A stejně tak si zamilujete jejich smysl pro humor. Myslím, že je to právě ten smysl pro humor, který je čtenářům tak přibližuje a který z nich dělá uvěřitelné postavy.

Celý příběh je takový…. jednodušší, ale hezký. Nečekejte žádné promyšlené zapeklitosti a silné zvraty – to opravdu v knize nenajdete. Ale i ten jednoduchý děj byl hezky promyšlený. Řekla bych, že vše bylo krásně dotaženo do zdárného konce a žádné otazníky po dočtení vás nebudou trápit. Velké plus je, že v knize jsem nenašla žádná hluchá místa. I to svědčí o skvělé promyšlenosti.

Z celého příběhu jsem měla lehce táhlý pocit. Ale nebylo to na škodu, spíše z toho příběhu a z toho pomalejšího tempa sálala pohoda a klid. A tohle táhlejší tempo bylo příjemně doplněné o velmi rychlé a trefné dialogy. Ty příběh skutečně příjemně oživovaly.

Kniha je to velmi příjemná, veselá, lehká, milá – prostě akorát na léto. Nebo jen tak, když si chcete přečíst něco, u čeho si opravdu odpočinete a nebudete chtít nic moc řešit.

Určitě mohu knihu doporučit všem. Bylo to takové…. hřejivé.

Komentáře (0)

Přidat komentář