Letní romantika s rýčem v ruce

recenze

Zahrada nových začátků (2018) / knihomolka_elka
Zahrada nových začátků

Kniha vypráví příběh Lilian a jejich dvou holčiček sedmileté Anabell a pětileté Clare, které se snaží vypořádat s životem po smrti svého manžela/tatínka Daniela, který zahynul při tragické nehodě. Clare si na tatínka nevzpomíná, protože když zemřel, byla ještě miminko. Naopak hodně těžce jeho nepřítomnost nese Anabell, která nedokáže či možná spíše nechce pochopit, proč se s tím Clare netrápí. Nejhůře ze všech však odchod manžela nese samotná Lilian, která se s jeho smrtí nedokáže smířit ani pět let po oné tragické nehodě, tedy v době kdy se odehrává náš knižní příběh.

Lilian pracuje jako ilustrátorka. Jednoho dne se jí naskytne skvělá možnost, ilustrovat souhrnnou knihu o zelenině, což značí spousty a spousty obrázků zeleniny. Jediná podmínka, kterou zadavatel požaduje je absolvovat zahradnický kurz, který shodou náhod vede velice pohledný zahradník Bloem. Lilian však má však jeden obrovský problém, a to začít po Danově smrti znovu plnohodnotně žít. Na jedné straně má strach, co by na to řekly holčičky, na druhé straně se stále cítí být vdaná. Dokáže Lilian definitivně zabouchnout vrátka za starým životem a otevřít nová?

Po grafické stránce je kniha moc hezky zpracovaná. Titulní strana knihy evokuje klasický americký zahradní domeček, přesně takový, jaký si ho každá v duchu představujeme, když koukáme na vlastní zahrádku. Každá kapitola a odstavec začínají obrázkem maličké mrkvičky, která je neskutečně rozkošná. Za každou kapitolou se nachází jeden tip jak na zahradničení. Jen si nejsem jistá, zda nám tyto rady dává samotná Lilian, či zda se jedná o výňatky ze souhrnné knihy o zelenině?... Těžko říct, pro samotnou knihu to však není podstatné, pravděpodobně chtěla autorka jen oživit svůj text zajímavými zahradnickými recepty. Což se jí podařilo.

Zhruba v polovině knihy jsem však měla chuť tyto recepty přeskočit, neudělala jsem to, ale víte, co tím chci říct. Kupodivu ke konci knihy mě recepty začaly znovu bavit. Také do samotného textu jsem se začítala o něco déle, než bych předpokládala. Nakonec mi to však vůbec nevadilo.

V pořadí již druhá kniha z nové edice Srdcovky od nakladatelství Motto, která mě rozhodně nezklamala. Moc se mi líbí, že romantická zápletka zde netvoří hlavní dějovou linku knihy. V podstatě jde o psychologický román, podaný v letním svěžím stylu. Čte se velice dobře, dokonce obsahuje i vtipné pasáže. Musím uznat, že mě kniha prostě bavila. Tento příjemný letní románek, oceníte na každé dovolené.

Komentáře (0)