Lepší krev – krimi z prostředí Nového Zélandu

recenze

Lepší krev (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Lepší krev

Hana Westermanová je policistka, která hájí práva poškozených, co to jen jde. Původem je Maorka, a tak má i mnohem větší pochopení právě pro členy kmenů, i když ona sama už se ke své rodině nevrací. A taky je první, kdo u nového vyšetřování zjistí podobnosti s maorskou rituální odplatou – utu...

Tajuplná obálka, stejně tak i anotace – koho by to nenalákalo. Ovšem mne nejvíc nalákal příslib náhledu na maorskou kulturu.

Zajímavý příběh, který odhaluje ne zrovna nejlepší přístup k Maorům, sahá až do minulosti (konkrétně hlavně do roku 1863) a je vyprávěn z pohledu třetí osoby. Seznámí čtenáře nejen s vyšetřovatelkou Hanou Westermanouvou, původem Maorkou, ale také její rodinou a maorskými zvyky. Velmi se mi líbilo, že je vyprávění doplněno i o mnoho maorských názvů či vět – vše je přeloženo, případně vysvětleno.

Řekla bych, že velmi atraktivní je tu hlavně lokalita Nového Zélandu a jeho „neokoukaného“ prostředí. Hana se, krom svého původu, nikterak neodlišuje od jiných detektivkových vyšetřovatelek – problémy v rodině, temnější minulost. Postava vraha je odhalena poměrně brzy, cílem je tu zjistit důvod jeho běsnění, a případně mu zabránit pokračovat.

Maorská kultura je bezpochyby zajímavá (např. nikdy nevlastní půdu jen jeden člověk, půda patří celému kmeni a nikdy jí neprodávají, jen pronajímají), ovšem na Nový Zéland proudí stále noví přistěhovalci, a ti tuto kulturu ani chápat nechtějí. Intriky, utlačování, ale také zvýhodňování bohatých a mocných - a některé spory mezi Maory a Pakeha (běloši) přinášejí i kruté následky.

Kniha Lepší krev se mi líbila a rozhodně je velmi netradiční. Já se musím přiznat, že jsem čekala malinko víc. Možná to bylo zapřičiněno i tím, že se některé informace opakují, což mě trochu rozčilovalo, a občas mi vyprávění přišlo tak nějak bez citu. Novinkou (prvním setkáním) tu pro mne byla i postava nebinárního pohlaví, a i když mi postava jako taková nevadila, příšerně mě iritovalo její jméno. (Je mi líto, ale koho napadne pojmenovat se „PLUS 1“?)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis )

Komentáře (0)

Přidat komentář