Leo Berlin: Případ pro komisaře Leo Wechlera historická detektivka

recenze

Leo Berlin (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Leo Berlin

Píše se rok 1922 a detektiv inspektor Leo Wechsler musí vyšetřit záhadnou vraždu léčitele, jehož zákazníky byli hlavně lidé z vyšších a uměleckých vrstev. Na místě činu se najde pouze tělo oběti a vražedná zbraň, žádné jiné stopy nebo svědci. Leo tak stojí před nelehkých úkolem...

Občas se velmi ráda začtu do historických detektivek, kdy nečekám velké množství brutálností, ale jen staré dobré vyšetřování bez moderních vymožeností. A přesně tohle nabízí i tento první díl série s detektivem inspektorem Leo Wechslerem.

Děj nás zavede do poválečného Německa, kde jsou lidé nervózní se současného dění, narůstající inflace a je hodně znát rozdíl mezi "obyčejným" lidem a vyšší vrstvou, a je potřeba dávat si pozor, kde, před kým a jaké názory člověk vyslovuje. Doba to byla velmi těžká, což se nevyhnulo ani rodině Leo Wechslera. On sám je vdovec, má dvě děti a o rodinu se stará, na úkor vlastního života, jeho sestra.

Susanne Goga podle mého názoru skvěle popsala tu deprimující atmosféru, která v té době musela panovat, stejně tak náladu vyšší společenské vrstvy, když je navštíví policie. Všichni se báli nějakého skandálu, který je očerní v očích jejich známých, ale ani to nezabránilo mnohým z nich lhát, podvádět, chodit do vykřičených domů či užívat návykové látky.

Já jsem velmi spokojená s tím, jaký příběh jsem dostala. Žádné extrémní brutálnosti, klasický postup vyšetřování, sem tam i nějaký gentleman. Dějová linka sleduje hlavně práci Leo Wechslera, nahlédneme i do jeho soukromí a jako zpestření jsou nám nabídnuty i myšlenky vraha. U těch jsem měla malinko problém, protože ač jsou graficky odděleny, občas se zjevují zničeho nic. Osobně bych je uvítala jako samostatné kapitoly, ale nevadí.

Leo Berlin: Případ pro komisaře Leo Wechlera je prvním dílem série, v originálu v loňském roce vyšel už díl osmý. Nebude to čtení pro každého, ale pokud vás láká výlet do historie a nevadí vám poválečná doba, rozhodně vám tento titul mohu doporučit.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář