Lék na zlomené srdce? Paříž!

recenze

Láska a sýr v Paříži (2019) / katule1992
Láska a sýr v Paříži

Moje recenze na v pořadí již třetí knihu z edice 7lásky je opět zde. Bára mi tentokrát v rámci naší spolupráce poslala román Lásku a sýr v Paříži, který se zabývá léčením jednoho zlomeného srdce uprostřed města plného vína a sýrů. Anotace čtenářům slibuje kulinářské zážitky, francouzské zvyklosti a chuť vydat se stejně jako hlavní hrdinka Ella na cesty. Dostojí anotace svého slibu?

Lék na zlomené srdce? Paříž pod Eiffelovkou!

Ella se doma chystá na nejkrásnější den svého života, nebo to si alespoň ještě během příprav myslela. Paul ji po téměř deseti letech života pozval na romantickou večeři do jedné z luxusních restaurací v jejich okolí a vše nahrávalo k tomu, že dnes se konečně dočká tolik vytoužené žádosti o ruku. Člověk ale míní a pánbůh mění. Namísto romantické žádosti o ruku skončil společný večer rozchodem. Po několika málo proplakaných dnech a nespočet jídel a vína se Ella rozhodla udělat tlustou čáru za celým svým životem. Sbalila si všechny své věci, vzala si rok dovolenou v práci a odjela ze země. A kde jinde se dá léčit zlomené srdce nežli uprostřed toho nejromantičtějšího místa na světě. V Paříži.

Ella neumí ani slovo francouzsky, ale poměrně rychle si na nový život daleko od všech zvyká. Najde si svůj oblíbený obchod se sýry se sympatickým prodavačem Sergem, se kterým uzavře sázku na to, že ochutná všechny druhy jeho sýru, kterých je asi okolo 360, za jeden jediný rok. Výhra ji umožní společnou návštěvu v nejdražší místní restauraci. Navíc své gurmánské zážitky prezentuje na instagramu, kde za jeden jediný den má několik set sledujících uživatelů. Přes svoji jazykovou bariéru získává práci v kavárně a potkává muže jejich snů. Nádherného Francouze Gastona, díky kterému se mluvit, jíst a milovat po francouzsky.

Který z těchto dvou rozdílných mužů nakonec získá její srdce?

,, Ranní ptáče dál doskáče, ale druhá myš získá sýr"


Příliš velké klišé...

Každá romantická duše by chtěla zažít lovestory jako naše hlavní hrdinka Ella, navíc v tak kouzelném městě zamilovaných jako je právě Paříž. Autorka Victoria BROWNLEE využila během psaní románu své redaktorské zkušenosti z oblasti jídla, cestování a životního stylu. Nejvíce to čtenář pociťuje během čtení pasáží, kde hlavní hrdinka ochutnává francouzské sýry a speciality, ale bohužel co se týká psaní románu, má autorka dle mého názoru ještě co pilovat, aby její knihy nezapadly někam do zaprášeného kouta plného knih z červené knihovny.

Příběh odehrávající se v Paříži začíná nečekaným rozchodem a pevným rozhodnutím změnit svůj dosavadní způsob života, což přestože není příliš originální,rozhodně má své osobité kouzlo. Přeci jen, kdo z nás by odcestoval ze svého rodného města do země, jejíž jazyk navíc vůbec neovládá. V tomto bodě si mě autorka již od počátku získala.

Kniha je rozdělena do čtyř částí psaných ich- formou z pohledu hlavní hrdinky Elly, díky čemuž máme možnost sledovat její životní růst od závislé přítelkyně k nezávislé ženě. Krátké kapitoly, stejně jako ve všech knihách z této romantické edice, udržují to správné čtecí tempo a malé množství stránek nedopustí, abyste se začali nudit.

Ella je sympatická třicetiletá dívka / žena, která má šanci začít nový život v nové zemi, kde ji nikdo nezná. Můžeme říci, že dostala druhou šanci na nový začátek. Mám trochu pocit, že se autorka snažila o druhou australskou Bridget Jones v novém. Co se týká vedlejších postav příběhu, až na prodavače sýrů mi nikdo nepřirostl k srdci a brala jsem je pouze jako nutnost k dokreslení celého romantického klišé.

Autorka Victoria Brownlee dostála svého slibu a s hlavní hrdinkou Ellu jsme zažili nejeden kulinářský zážitek, který by si dle mého zasloužil i více pozornosti. Takto jsem měla pocit, jako kdyby čtenář okusil kousek romantiky, kousek sýrů bez většího využití, přitom tato kombinace (samozřejmě spolu s romantickým prostředím Paříže) má velký potenciál k opravdu dobrému příběhu.

Láska a sýr v Paříži je povedený romantický kousek, který ale bohužel pro mě byl až moc průhledný, což ale věřím, nebude vadit zbytku čtenářského romantického osazenstva tak jako mně. Na druhou stranu se zde dočkáme krásného a šťastného konce a přeci jen, co si budeme povídat, z tohoto důvodu lidé po tomto žánru šahají. Celkově román na mě lehce působil jako pohádka z dávných časů, protože hlavní hrdince vycházelo do puntíku naprosto vše, co si vysnila a umanula. No a jak sami dobře víte, ve skutečném životě tomu tak vždy není.

Knihu bych proto doporučila převážně dámské populaci, které se vyžívají v opravdu romantických a sladkých příbězích se šťastným koncem, hladkým průběhem a nenáročným dějem. Láska a sýr v Paříži byl prozatím nejslabší příběh z edice 7lásek, ale rozhodně stál za přečtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář