Lehké, dobré a pikantní

recenze

Menu pro vysoké podpatky (2013) / MBubu (379 views)
Lehké, dobré a pikantní
Máte
rádi pikantní, rafinovaná jídla, která z vás neudělají hroudu špeku?


Pak
je kuchařka „Menu pro vysoké podpatky“ od Jennifer Joyceové přesně pro vás.
Název napovídá, že je kniha určená hlavně ženám, ale myslím že to není nezbytné.
Spousta chlapů ráda vaří a znám mnoho, kteří si dávají pozor na to, co jedí,
aby nepřibrali a přitom si pochutnali. Proto myslím, že kniha je rozhodně
UNISEX. 


V
úvodu autorka vysvětluje, že se nejedná o knihu s dietními recepty naopak
slovo dieta povazuje za ohavné. Jen sestavila jídla, která jí samotné chutnají
a ta jsou čistě náhodou méně tučná. Také autorka osvětluje zásady zdravého
stravování, ale vybízí, abychom nedrželi diety. Máme „myslet štíhle“.  A přidává pár rad jak toho dosáhnout.


V knížce
jsou totiž v převážné většině recepty snadné a přitom lákavé natolik, aby
to uspokojilo každého gurmeta. Jak masožravce, tak vegetariány, milovníky
exotiky i tradičněji smýšlející. I když většina receptů je spíše exotická,
nejsou to nijaké „labutí tváře v páře“. Autorka ve svých návodech využívá
velké množství zeleniny, luštěnin, ryb a jiných zdraví prospěšných surovin.
Někdo by mohl být lehce dezorientován množstvím surovin, které nejsou tak úplě
známé, jako třeba harissa, miso, hoisin nebo mirin, ale v dnešní době se
lehko seženou ve větších supermarketech nebo specializovaných prodejnách.  


První
kapitola „Jednohubky a zobání“ mě hodně zaujala, protože jsem tam našla mimo
jiné recept na Pikantní semínka a Sušené zeleninové lupínky. To mi udělalo
radost, jelikož si je kupuju, a teď už vím jak na to, abych si takovou dobrůtku
udělala sama doma ze surovin, o kterých něco vím. Při Americkém krevetovém
koktejlu se mi doslova sbíhaly sliny a už přemýšlím, kde seženu dobré krevety.


Kapitola
„Předkrmy“ vůbec nezůstává pozadu. Co byste říkali na Zeleninové lívance
s chilli omáčkou? Zeleninové jakitori s miso polevou nebo Pikantní
hřebenatky s avokádovou salsou?


Celou
jednu kapitolu věnovala autorka salátům. Ať už jako příloze nebo jako hlavnímu
jídlu. Ale nejsou to saláty jaké si průměrný Čech představí. Jsou tam lahůdky
jako Turecký salát s bulgurem, Salát s pečenou řepou, sladkými
mandlemi a křupavou šunkou nebo velmi netradiční Potočnicový salát
s krůtím masem a makovou zálivkou.


Ani
„Polévky“ vás nenechají chladné. Např. Ostrá fazolová polévka s limetkovou
cibulí mě doslova rozpálila.


Hlavní
jídla jsou rozdělena  na „Rychlé večeře
pro všední den do 60 minut“ a „Vaření na víkend“. Tyto kapitoly inspirují
k přípravě různých druhů ryb, mořských plodů, jehněčího, vepřového,
hovězího masa i drůbeže. Je tam i několik receptů na pizzy, rizota nebo pastu.
A to stále není vše, je toho mnohem víc.


Dezertíky
jsou lehounké a osvěžující. Originální a velmi lákavé. Už jste ochutnali
Jogurtovou zmrzlinu s mučenkou nebo Karamelizované mango s mátou?


No
uznejte nezní to lákavě?  Tahle kuchařka
patří určitě k těm lepším. Myslím tím, že u sporáku nestrávíte mládí a
přitom si pochutnáte nebo luxusně pohostíte návštěvu.

Dobrou
chuť!

Komentáře (0)

kniha Menu pro vysoké podpatky recenze