Tato recenze byla smazána.

Led nebo oheň

recenze

Led nebo oheň (2018) 2 z 5 / Blahona
Led nebo oheň

Led nebo oheň je druhý díl série ze světa Primorie. Meira se stala královnou Zimního království. Ona a její lid ještě zdaleka nemají vyhráno. Meira tuší, že Angra stále žije. Obavy má také z Noama, vládce Cordellu, kterému nevěří, ale cítí se mu zavázána za pomoc při boji s Angrou. Když Zimané objeví magickou jeskyni v jednom z dolů, začne mít Meira vážné obavy ze síly magie, která může představovat hrozbu pro celý svět. Jeskyně je však chráněna magickou bariérou, která může být prolomena pouze s pomocí klíčů. Aby Meira získala nad nebezpečnou situací kontrolu, rozhodne se najít klíče jako první. Ráda by také uzavřela spojenectví s ostatními královstvími, protože cítí křehkost vztahů s Cordellem. Na její cestě ji doprovází princ Theron. Zhrzená láska z dětství, Mather, zůstává v zimním království a stává se z něj rebel.
Jak dopadne její mise? Kdo nakonec získá její srdce? Podaří se Meiře odvrátit všechna hrozící nebezpečí?


Můj dojem:

Kniha mě dost zklamala. Autorka zde promarnila svůj potenciál. Řádky se čtou dobře a z hlediska stylistiky je vše v pořádku, za což kniha vděčí dobrému překladu, přesto v ní nemohu jinak nic pochválit. Působí totiž pouze jako vata před závěrečným dílem trilogie. Příběh je přímočarý a dost předvídatelný. Ale asi největším zklamáním bylo pro mě, to co autorka provedla s postavami. Z energické bojovnice z prvního dílu se stala slabá, nerozhodná a ufňukaná královnička. Její neschopnost a slabošství mě neskutečně dráždily. Polovinu knihy zabírají její vnitřní monology, ve kterých se utápí v sebelítosti. Několikrát jsem měla chuť knihu zavřít a už se k ní nikdy nevrátit. Nakonec jsem se přeci jen přinutila číst dál.
Bohužel situaci nezachránil ani Theron, kterého jsem si v prvním díle velice zamilovala. Jeho kouzlo se úplně vytratilo a jeho osobnost se změnila k nepoznání. Autorka tím přišla o největší trumf. Mather situaci nijak nezachraňuje. Kombinací slabého příběhu a špatně napsaných postav se z druhého dílu stává nebetyčná nuda. Teprve závěr mě opět nakopl a je důvodem, proč dám třetímu dílu ještě šanci.


Závěr:
Druhý díl mi připadá zbytečný. Doufám, že ve třetím díle autorka ukáže, co v ní je a sérii zachrání.


HODNOCENÍ: 48%

www.kniznisiesta.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář