Láska v hlavní roli

recenze

Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky (2018) 5 z 5 / knihomolka_elka
Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Mnozí jsme už ani nedoufali, že se ještě podaří objevit další zářné kousky od F. S. Fiztgeralda. A je to tu, vychází kniha, Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky, která obsahuje hned osmnáct příběhů No můžete tomu uvěřit? Já málem ne, a proto když jsem ji zahlédla v edičáku, věděla jsem, že musí být moje. Potřebovala jsem si její existenci a kvalitu ověřit na vlastní kůži.



F. S. Fitzgerald jeden z nevýznamnějších autorů ztracené generace a fenomenální povídkář, v jehož textech nacházíme prvky aktuálnosti dodnes. Jeho povídky jsou přímo skvostné a já Fitzgeraldovo umění nepřestanu obdivovat. Téměř celá sbírka je propojena klasickým Fitzgeraldovským motivem lásky mladé dívky a zralého muže. Přesto, že je tedy ústřední zápletka povídek stejná, příběhy jsou úplně jiné. Skvěle na tom můžeme pozorovat Fitzgeraldovu schopnost pracovat s textem.

Moc mě zaujalo zpracování této knihy. Nejde totiž jen o samotné autorovy povídky, nýbrž tu nacházíme krátké komentáře Anne Margaret Danielové, která tuto povídkovou sbírku sestavila. Komentáře se nacházejí před každou povídkou, avšak jak sama Anne říká, raději si je přečtěte až po samotné povídce. Neprozrazují sice děj, ale nastiňují dobu a okolnosti psaní i zveřejnění povídky. Některé z těchto povídek, jak Anne sama píše, dosud nebyly ani zveřejněny, jiné byly mnohokrát přepsány a my máme tu možnost přečíst i několik verzí stejné povídky. Mohlo by se zdát, že to bude nuda, ale opak je pravdou.

Obdivovala jsem jeho neoblomnost, kdy si stál za svým názorem a odmítal některé povídky přepracovat. Nicméně sám byl nejednou finanční tísní tlačen povídky přepsat. Díky tomu máme například možnost porovnat vývoj u povídek Palce vzhůru a U zubaře. Je velice zajímavé, zaměřit se na pasáže, které dříve něčím pobuřovaly, něčím vadily, kdežto dnes na nich nic v nepořádku nenacházíme.

Tímto dílem máme možnost krátce nahlédnout do Fitzgeraldova života. Ochutnat tíhu povolání spisovatele, tíhu doby. Máme možnost shlédnout jeho soukromé fotografie i přečíst si první strany originálů povídek.

Podívám-li se na knihu jako na celek, zdá se mi, že se kvalita a zejména čtivost povídek postupně zhoršuje ale jak už to bývá, výjimka potvrzuje pravidlo. Zářným příkladem je toho povídka Pozdrav Lucy a Elsie. Nicméně přesto jsou všechny skvělé a já doporučuji se do této povídkové sbírky vrhnout co nejdříve. Víme totiž o existenci hned několika dalších Fitgeraldových povídek, jejichž rukopisy sice ještě nebyly nalezeny, nikdy ale nevíme, kdy se to podaří a kdy nám tedy přibude další perfektní kniha na Seznam knih, které si chci přečíst. V závěru tedy dodávám, neváhejte a vyražte do knihkupectví pro tuto knihu, která bude skvostem vaší knihovny jak už obalem tak obsahem.

Komentáře (0)

Přidat komentář