Láska v časech válečných

recenze

Výhled přes střechy (2021) 5 z 5 / Jenda744
Výhled přes střechy

Pokud sledujete knižní scénu, jistě velmi dobře znáte projekt nazvaný Velký knižní čtvrtek. Jde o den, kdy vychází několik knižních titulů, které by měly uspokojit i náročnější čtenáře. Výběr bývá poměrně bohatý a je sestaven tak, aby obsahoval různé knižní žánry z produkce různých nakladatelů. Jde samozřejmě o snahu uspokojit široké spektrum čtenářů. Ani já jsem tentokrát neodolal a pár z těchto knih jsem si pořídil. Mezi nimi i jednu, kterou vydalo nakladatelství MOBA. Někteří z vás již nejspíš tuší, že mám na mysli Výhled přes střechy od Suzanne Kelman.

Příběh vás zavede do období druhé světové války, odehrává se především v letech 1941-1945. Seznámíte se s židovským chlapcem Michaelem Blumem, který při svém útěku před gestapem nalezne úkryt u vysokoškolského učitele matematiky Josefa Heldy. Pocit bezpečí byl však v tehdejší situaci jen iluzí. A tak budou muset všichni nalézt poslední zbytky svých sil, aby dokázali čelit tvrdé realitě.

Za sebe musím říct, že válečné romány mám docela rád. Je to téma, do kterého se dokážu naprosto ponořit. Obdivuji hlavní hrdiny, prožívám s nimi jejich problémy, bojuji s nimi o jejich životy. A přeji si, aby tento boj vyhráli. Občas jsou mé prosby vyslyšeny, jindy nikoli. Tentokrát jsem se plně vcítil do postavy Michaela Bluma a Josefa Heldy. Oba muži mají svá bolestivá místa, která jsou postupně odhalována.

Děj je přehledný, nebudete mít žádný problém s orientací v něm. A ačkoli má kniha přes čtyři sta stran, byla to pro mě v podstatě jednohubka. Ano, tak moc byla poutavá!

Výhled přes střechy je plný zvratů, které jen těžko dokážete předem odhadnout. Vím, je těžké tomu uvěřit, ale skutečně je zde řada momentů, které v jiných žánrově podobných knihách nejsou. Touto originalitou si mě autorka dokázala naprosto získat. Chcete-li se i vy stát účastníky obrovské emocionální jízdy, na kterou jen tak nezapomenete, nenechte si tento příběh ujít. Skrývá v sobě lidské osudy založené na skutečnosti, jenž vás zasáhnou. Já knihu moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář