Láska a smrt v režii tajné služby

recenze

Heydrich, Geli a Eva (2018) / Ivuska.09
Heydrich, Geli a Eva

Heydrich, Geli a Eva je nový špionážní román z pera Jana Mináře, který vás zavede do třicátých let dvacátého století v Německu. Ocitnete se v období, které je velmi dobře známé: u moci byl Hitler a další nacistické špičky. Budete mít možnost setkat se s osobami, se kterými byste se tenkrát v reálu sotva setkat chtěli.

Román začíná zamyšlením nad havárií letadla, které narazilo roku 1937 do severního svahu hory na Šumavě. Letělo rychlostí 250 km/h. Šlo o rutinní let, posádka byla zkušená a nebyly hlášeny žádné technické problémy. Nikdo, kdo byl tehdy na palubě, tuto havárii nepřežil. Proč k této nehodě došlo? Snad se v letadle nacházely kompromitující listy na samotného Hitlera ohledně jeho podílu na smrti nevlastní neteře Angeliky Marie "Geli" Raubalové (zemřela 19. září 1931). A proto se musíme vrátit do 30. let 20. století, abychom nakoukli pod pokličku toho, co se tehdy vlastně stalo.

Toto období je plné tajemství. Proč Geli vůbec zemřela? V Mnichově se tehdy šuškalo mnohé. Možná šlo o vraždu s politickým motivem. Otázkou také je, jaký vlastně byl její vztah s Hitlerem. Proč vůbec tuto svou příbuznou maloval v rouše Evině? A poté shodou náhod a za podivných okolností zemřela...

Celý příběh je tak okořeněný milostnými pletkami Hitlera. Důležité jsou zejména dvě ženy: již zmíněná nevlastní neteř Angelika Marie Raubalová (přezdívaná Geli) a tajná přítelkyně Eva Braunová. Vůdcovo soukromí bylo považována za svaté, takže obě tyto ženy jsou obestřeny nejedním tajemstvím.

Celý případ je zahalen rouškou tajemství. Je do toho zapojena spousta lidí, nacistů, ale i skrytých sympatizantů na důležitých funkcích. Oni také pátrají, aby odhalili pravdu, ale zatím bezúspěšně.

Další důležitou postavou je velmi známý Rheinhard Heydrich, který po vyhazovu od námořnictva začal svou novou životní etapu: nastoupil ve stranickém ústředí NSDAP v Hnědém domě v Mnichově. Stal se šéfem tajné služby. A právě ta hraje významnou roli v mnoha tajemstvích. A co myslíte, jak se situace vyvine, když se do politických záležitostí začnou míchat novináři a tisk? Jedním z hlavních úkolů Heydricha bylo i zpracování týdenního přehledu tisku: co se kde psalo...

Podaří se zjistit, kdo se mladé ženy potřeboval zbavit? Bezpečnostní služba pod vedením mocného Heydricha se hodlá postarat, aby pravda nikdy nebyla odhalena. I kdyby kvůli tomu měla havarovat letadla.

Ačkoli nejsem úplným fanouškem historických knih, tento špionážní román zasazený do tak komplikovaného období mě opravdu nadchnul. Pořád budete mít o čem přemýšlet. Charaktery postav jsou velmi dobře vystiženy a je tu tolik tajností, k jejichž odhalení by nikdy nemělo dojít, že budete jen těžko odhadovat, jak to vlastně všechno bylo. Ale jednu věc chtít budete: budete chtít zjistit pravdu. Myslím, že příběh zasahuje hned do několika žánrů: historický román, který má prvky detektivky, možná dokonce thrilleru. Díky této kombinaci mohu říct, že by mohl zaujmout širší spektrum čtenářů. A to včetně těch, kteří jinak po historické literatuře nesáhnou.

Komentáře (0)

Přidat komentář