Láska a bohatství

recenze

Cesty osudu (2021) 3 z 5 / Kikina182
Cesty osudu

Anna žije poklidný život se svým otcem. Až na finanční problémy, které se po nešťastné smrti Annina bratra ještě zhorší, je se svým životem spokojená. Láska však přichází ke každému bez ohledu na jeho zaopatření. Anna se zamiluje do Michaela, který se vydává hledat své místo ve světě, aby mohl Annu i sebe zaopatřit. Jenže jejich pohádka o budoucnosti se rychle rozpadá, jelikož se Anna musí provdat za jiného muže z úplně rozdílné společenské vrstvy.

Na druhé straně Katharina má všechno. Pochází z dobře situované rodiny a tak ji prostředky rozhodně nechybí. Vdá se však za muže, po jehož boku si svůj život zkrátka nedokáže představit. A brzy se ukáže, že ani nemusí, jelikož se její manžel zajímá jen o práci. A tak si Katharina musí s naplněným svých dnů poradit sama.

Příběh je napsaný v er-formě, díky čemuž se kniha bez problému přesouvá mezi příběhy hlavních postav. Ze stylu psaní ale příliš nadšená nejsem. Kniha se sice čte dobře a rychle utíká, ale zároveň mi přišel děj až příliš vzdálený. Měla jsem dojem, jako kdyby kniha byla pouhou ozvěnou událostí. Nedokázala jsem se do knihy ani postav vžít, jelikož mi způsob psaní nedokázal zprostředkovat emotivní rozměr událostí, o kterých autorka psala.

Děj není příliš originální. Pracuje se několika častými zápletkami, ale musím říct, že jsou propojené docela zajímavě. Ale i když je příběh krásný, chybí mi v něm hloubka, což může mít částečně na svědomí právě styl psaní. Všechny události plují po povrchu a tak se sice jedná o příjemnou knihu a způsob, jak zabít nudné odpoledne, ale zároveň se nejedná o nic, co by na mě nějak zapůsobilo a zůstalo mi dlouho v mysli.

V podobné duchu jsou popsány i postavy. Autorka se jim sice věnuje relativně důkladně, ale jen co se týká povrchnějších věcí. Sice je občas náhled i do hloubky jejich duše, ale to je většinou mizivé a příběh to příliš neobohacuje.

Námět knihy není příliš originální, ale zato je zajímavě zpracovaný. Bohužel všechno kazí to, že autorka klouže pouze po povrchu a to ať už se jedná o příběh nebo i postavy, za což z velké části podle mě může styl psaní, kterým se autorce zkrátka nepovedlo vzbudit při čtení knihy nějaké pocity.

Nejedná se o špatnou knihu, ale je to spíše románek na nudné odpoledne, který člověka zabaví, ale zároveň na něj po nějaké době nejspíš úplně zapomene.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář