Lady Clementine

recenze

Lady Clementine (2020) 5 z 5 / eva3992
Lady Clementine

Tato kniha je románovým zpracováním života Lady Clementine – ženy Winstona Churchila. Sledujeme její život od roku 1908, kdy byla jejich svatba, až do roku 1945, do konce druhé světové války.
Clementine nebyla svému muži jen manželkou a matkou dětí, ale hlavně rádce a strážce v jeho politické kariéře i v jeho životě.

Dovětek v názvu: „Za každým úspěšným mužem stojí silná žena.“ je naprosto přesný a Lady Clementine zde dokazuje, že síla ženy je neskutečná.

Tuto knihu můžete číst, i když nevíte nic o Churchilových. Já sama jsem toho moc nevěděla, ale příběh je napsán tak, že zaujme každého i bez předchozích znalostí. Vše je tu krásně vysvětleno a dobře podáno.
Tím se dostávám k tomu, že je kniha neskutečně dobře napsaná. Četla se úplně sama, vše dobře plynulo. Nejsou zde žádné velké akce a napětí, ale je tu velice dobře popsán život takový, jaký je.

V knížce toho je spousta – láska, politika, rodinné vztahy, mateřství, psychické problémy a jako celek to funguje strašně dobře.
Lady Clementine nejen že byla podporou svému muži, ale sama se aktivně zasazovala o práva žen a během druhé světové války pracovala tam, kde bylo potřeba a na co již politici neměli sami čas. Šla si za svým, vždy diplomaticky a s rozumem.
Sice nebyla úplně matka roku, ale to, jak vysvětluje, proč to tak bylo, jen může pomoci matkám, které to cítí podobně a budou vědět, že tak se to dělo vždycky a nejsou v tom samy.

Kniha mě „donutila“ vyhledat si další informace a také fotografie ze života Lady Clementine a to se mi často nestává. Bylo to prostě úžasné čtení, které Vás pohltí.

Jedinou drobností, ale spíš mým problémem, na celé knize, bylo oslovování mezi manželi přezdívkami, které mi přišli až příliš dětinské do takovéto knihy, ale tak to prostě bylo :-)

Pokud máte jako já rádi knihy dle skutečných událostí a o skutečných osobnostech, tak rozhodně neváhejte a tuhle knihu prostě musíte mít. Také doporučuji všem, kteří se rádi více dozvědí o silných a úspěšných ženách, o kterých se až tak moc nemluví.

Komentáře (0)

Přidat komentář