Kukský proces

recenze

Koniáš kontra Špork (2023) 4 z 5 / a.k
Koniáš kontra Špork

Hrabě František Antonín Špork patří mezi nejzajímavější postavy přelomu 17. a 18. století, který mimo jiné vybudoval proslulý špitál a lázně pro invalidy v Kuksu a stal se uznávaným mecenášem mnoha sakrálních staveb a významných umělců.

Převážná část románu se zaměřuje na období kukského procesu ve 20. a 30. letech 18. století, který byl důsledkem stupňujících žabomyších sporů mezi přilehlou žireckou jezuitskou rezidencí a údajnými proticírkevními aktivitami samotného Šporka. Z pověření hradeckého biskupa Košína dostává důležitý úkol jezuitský páter Koniáš, který má opatřit potřebné důkazy k poslání drzého šlechtice před soud. Ve hře je podezření z kacířství, nepovoleného tisku, přechovávání kacířských knih i pohrdání církví. Šporkovi hrozí trest propadnutí majetku a doživotní tuhý žalář.

Autor se v knize snaží dodržet historicky známá fakta a mimo jiné poukázat na složitou dobu ovlivněnou rostoucí náboženskou rebelií a zásahy církve. V tomto smyslu vyniká především postava Koniáše, který se až s fanatickou odpovědností snaží hájit náboženské zájmy. V kontrastu mu stojí samotný Špork, který působí jako vzdělaný, argumentačně zdatný protivník, který se pohybuje na hraně při obhajování svých aktivit.

I když nejde o monumentální historický román o životě hraběte Šporka, je kniha zajímavým vhledem do jedné etapy jeho života. Příběh má jednoduchý koncept, dobře se čte a dokáže navodit atmosféru doby. Příznivci historických reálií určitě ocení závěrečný doslov, ve kterém jsou zajímavosti o době i hlavních postavách a okolnostech kukského procesu. Překvapivé pro mě byly informace o procesních standardech soudních kauz, které by v současnosti byly asi těžko akceptovatelné.

Knihu bych doporučila čtenářům, kteří se zajímají o témata spojená s církevními procesy v českých zemích. Román Koniáš kontra Špork nabízí beletristicky zpracovaný soudní spor i se všemi okolnostmi, které ho předcházely, a který zasáhl do života skutečné historické postavy. Přimlouvám se ještě k návštěvě hospitálu Kuks ve východních Čechách, jehož dech beroucí atmosféra se vám zhmotní při čtení románu a posune děj příběhu ještě o level výš.

Komentáře (0)