Krvavý lístek si žádá velkou oběť

recenze

Krvavý lístek (2020) 2 z 5 / Suzanne
Krvavý lístek

Princezna Aurélie je čarodějka praktikující krvavou magii v zemi, kde Tribunál čarodějnice nemilosrdně pronásleduje a zabíjí. Jediný způsob, jak se zachránit, je provdat se za prince Valentina ze sousedního království Achleva. Až na to, že Aurélie si churavého prince vzít nechce...

Jenže Tribunál i lid touží po její krvi a Aurélii nezbyde nic jiného než skutečně utéct do Achlevy. Vinou okolností se zde ocitá sama, bez peněz a pod falešným jménem. To, že je ve skutečnosti princezna, tají i před Zanem, příbuzným královské rodiny. Ten se snaží zachránit Achlevu, protože se kdosi pokouší zničit magickou zeď, která už po staletí chrání království. A jelikož je Aurélie čarodějka, tak potřebuje její pomoc...

Crytal Smithová píše čtivě a od začátku napěchovala příběh akcí a zvraty. V knize nechybí magie, intriky, nebezpečí, tajemství, láska, slušná řádka úmrtí a pár zvratů. Jedno tajemství je sice tak průhledné, až si říkáte, proč to Aurélii nedojde, ale ostatní překvapivá odhalení fungují.

Aurélie je mladá, naivní holka a navíc princezna, která se musí popasovat se skutečným životem i se svou magickou mocí. Od dětství byla tak trochu zamilovaná do svého osobního strážce Kellana, jenže teď zjišťuje, že ji přitahuje tajemný Zan...

Bohužel se ale jedná o typickou insta-love, kdy se Zan chová dost podivně, hádají se a Aurélie zničehonic přemýšlí nad tím, že ji přitahuje, a tak pořád dokola. Aspoň ten potencionální milostný trojúhelník Crystal Smithová vyřešila poměrně originálně a nečekaně.

Největším problémem Krvavého lístku je spousta nelogičností. Děj je sice akční, ale autorka na sebe jen vrší dramatické scény bez ohledu na logiku či uvěřitelnost. Snažila jsem se v knize najít něco, co by dávalo smysl, ale bohužel se mi to nepodařilo.

Dalším problémem je to, že mi román až moc připomíná Zloděje dýmu od Sally Greenové. Posuďte sami – princezna ze země, kde vládne strach a nesvoboda, churavý princ, za kterého se má provdat, láska k osobnímu strážci atd. Těch podobností je tu prostě moc na to, aby to čtenáře Zlodějů dýmu nepraštilo do očí.

Krvavý lístek je průměrná až lehce podprůměrná fantasy. Sice čtivá a docela akční, ale zároveň plná nelogičností a s nepříliš zdařilou romantikou. Ovšem je možné, že cílové skupině čtenářů Krvavý lístek sedne, zejména pokud zatím román s podobnou zápletkou nečetli.

Výhodou je, že Krvavý lístek má uzavřený konec, i když je součástí trilogie. Konec je navíc vcelku uspokojivý, takže pokud vám Krvavý lístek nesedne, můžete prvním dílem v klidu skončit. Nicméně druhý díl s názvem Temný kvítek už vyšel v českém překladu a opět je ukončený, i když si zde autorka ponechala otevřená vrátka pro poslední díl s názvem Ebonwilde, který vyjde v originále v roce 2022.

Komentáře (0)

Přidat komentář