Kreativní plánování

recenze

Soukromý deník (2018) / Kikina182
Soukromý deník

Všichni určitě dobře znáte tzv. bullete journal. Je to něco mezi deníkem a diářem, který si člověk udělá k obrazu svému a různě si ho dozdobí. Samolepkami, obrázky, malůvkami, prostě jak člověk uzná za vhodné. Pinterest a podobné stránky jsou plné stránek z bullete journalu a všechny vypadají opravdu nádherně.

Velkou nevýhodou ale je, že tvoření těchto deníků/diářů zabere opravdu velkou spoustu času a pokud jste perfekcionisti jako já, tak pro vás stejně nikdy nebude výsledek dost dobrý. Naštěstí pro mě a pro všechny lidi, kteří chtějí mít krásný diář, ale nemají na to čas nebo schopnosti tu je Soukromý deník – Tohle jsem já (osobní záležitosti).

V podstatě se jedná o bullete journal, který už je z části hotový. Jeho majitel si ho tak může akorát jen doplnit a dotvořit k obrazu svému. A samozřejmě si přehledně zaznamenat svoje nejrůznější plány, ale i cíle a mnoho dalších věcí.

Než se budu věnovat samotnému obsahu, musím zmínit styl deníku a grafiku. Opravdu úžasnou věcí je, že soukromý deník je tečkovaný. Což je mnohem lepší než řádky nebo bílá stránka. Člověk tak může psát, kreslit nebo třeba i rýsovat a má nějaké záchytné body.

Nejúžasnější je ale grafická stránka. Ta se snad ani pořádně nedá popsat. Pokud jste někdy viděli bullet journal a všechny ty úžasné malůvky, rámečky a obrázky, tak přesně to najdete i v této knize. Jsou to tedy takové obecnější vzory, hodně často květiny, ale všechny vypadají opravdu nádherně. Některé jsou barevné a jiné jsou připravené na vybarvený. Prostě nádhera. I když to je možná slabé slovo.

Ale vezměme to od začátku. První, na co narazíte po otevření deníku (hned po tom, komu deník patří a obsahu) je návod, jak s ním pracovat. Není obsáhlý, je to spíš takový úvod, ale to podle mě stačí. Pak následují nějaké návrhy na to, jak deník dozdobit. Jedná se především o různé rámečky a menší obrázky. Ale samozřejmě je to jen inspirativní. Každý si může nakreslit co chce.

Následně se deník dělí na devět sekcí: Tohle jsem já, Životní cíle a seznam přání, Buďte kreativní, Oblíbenci, Šťastná a zdravá, Perfektně naplánováno, Playlisty, Měsíc po měsíci, Kontrolní seznamy. Ve většině se soustředí na oblíbené věci třeba citáty, filmy nebo knihy. Ovšem samozřejmě je tam i prostor pro podrobné plánování, obecné plánování, různé seznamy a třeba i pro to, jakou má člověk, jaký den náladu.

Je tu v podstatě prostor pro všechno, co bývá v bullete journal. Vlastně bych řekla, že je toho možná ještě o kapku víc. Alespoň jsem se tedy s některými nápady zatím nesetkala. Jediný problém s tímhle deníkem je to, že se nedá rozšířit. Nedají se přidat stránky ať už ty, které patří spíš do diářové oblasti nebo ty co patří do deníkové oblasti jako u obyčejného bullete journal. Na druhou stranu je ale možné si koupit po dodělání jednoho deníku hned další, pokračovat tam, kde jste přestali a pak se za pár let ohlédnout a všechno si projít.

Než jsem deník otevřela, nevěděla jsem co čekat. Tedy jistou představu jsem měla, ale nebyla jsem si jistá, jestli to bude vypadat tak, jak si myslím. Ale vypadalo. A vlastně kniha naprosto předčila má očekávání ať už co se grafické stránky týče nebo ohledně obsahu.

Takže pokud jste kreativní a máte rádi hezky vyzdobené diáře/deníky, ale nemáte čas je dělat od píky nebo jste jednoduše líní, tak vám rozhodně moc a moc doporučuji Soukromý deník – Tohle jsem já (osobní záležitosti). Opravdu to hodně připomíná bullete journal, vypadá to opravdu hezky, a především je to užitečná kniha na plánování a uspořádání svých myšlenek. Navíc si nemyslím, že by něco podobného někdy vyšlo. Podle mě je to naprostá novinka na celém poli kreativních knih a řekla bych, že v podstatě nepřekonatelná.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada.

Komentáře (0)

Přidat komentář