Tato recenze byla smazána.

Krátké ohlédnutí přírodozpytné

recenze

Stručné dějiny biologie (2017) 5 z 5 / Lector
Stručné dějiny biologie

Stanislav Komárek se vyprofiloval jako významný esejista, jenž ve svých textech reflektuje zákonitosti přírodní i společenské, které toho mají nezřídka tolik společného.
Stručné dějiny biologie jsou upraveným vydáním knihy, která byla poprvé vydána dvacet let předtím pod názvem „Dějiny biologického myšlení“ (Vesmír, 1997 - autor v úvodu nového vydání chybně uvádí název „Vývoj biologického myšlení“) a která byla také zakomponována do většího díla „Obraz člověka a přírody v zrcadle biologie“ (Academia 2008).
Autor knihu „věnoval“ těm, kteří hledají rychlé a stručné poučení, - čtenářům z řad laiků i odborníkům z jiných oborů, kteří pátrají po nějaké provázanosti. Stručnost a informační hutnost knihy však předpokládá, že její čtenář je se základy biologie obeznámen například studiem na gymnáziu. Pokud tomu tak není, může se četba stát o něco náročnější.
Publikace se věnuje vývoji pohledů člověka na přírodu kolem sebe od prvotní reflexe přírody neolitickými lovci až po polovinu 20. století. Uvědomíme-li si, že toto je vloženo do nějakých 150 stran, nabízí se jistá představa o obsahu knihy.
V úvodu se autor uchyluje k objasnění několika málo termínů, jako je paradigma, sociomorfní modelování…
A pak se rozbíhá stroj času, jenž nás z dávné minulosti lovců-sběračů doslova katapultuje směrem k prvním náznakům systematického poznání a se stále zvyšující se rychlostí nás dopraví až do časů, kdy se pod vlivem objevu DNA začne vytvářet „nová“ biologie. Tento milník je stanoven záměrně, neboť rozvoj molekulární biologie, genetiky a všech dalších odvětví biologie poté nabral exponenciální dynamiku a dost dobře se proto nevejde do Komárkova konceptu. Na druhou stranu je jasné, že právě několik posledních desetiletí biologických oborů je dobře zmapováno mnoha jinými tituly.
Komárek píše lehce, text má spád a příběh biologie se před čtenářem odvíjí jako na filmovém plátnu. Zhusta tomu také napomáhají četné ilustrace v podobě černobílých pérovek. Ve většině případů jsou převzaty z velkého edičního počinu konce 80. let – velké monografie s názvem „Život“ vydané tehdy Mladou frontou.
Výběr jmen, událostí a významných vědeckých činů je subjektivní. Komárek utřídil ta fakta, která sám považoval za významná z pohledu počátku 21. století. V tomto kontextu sám upozorňuje na to, že „každé, byť sebelépe sepsané kompendium z dějin biologie nutně přináší jen určitý průřez a výběr z nepřehledné změti uplynulých jednotlivostí, jenž ten který autor považoval za smysluplné“.
Práce je to bezesporu záslužná, byť jí ocení spíše hrstka zainteresovaných, kteří se zabývají historií vědy nebo biologií. Záslužná je proto, že s postupem času, navzdory všemožných digitalizacím různých archivů a knihoven, je stále obtížnější udržet ve sdílené paměti všechny ty informace, které klesají pod obzor lidského poznání. Už jen proto, že mnoho z nich je napsáno řecky nebo latinsky.
Za zmínku stojí grafická a typografická úprava knihy, která je vlastní celé řadě Komárkových knih publikovaných v nakladatelství Academie v poslední době a vytváří vlastní vizuální značku.
Kromě výše uvedených reprodukcí vědeckých ilustrací je to typografie postavená na zvýrazňování jmen a klíčových slov tučným řezem písma a oddělování kapitol vsazenými černými listy.
Vše usnadňuje orientaci a zároveň publikaci dodává pocit řemeslně dobře zvládnuté knihy.

Komentáře (6)

Přidat komentář

JulianaH.
15.01.2020

Lector: Mnohokrát díky. :)

Lector
15.01.2020

»JulianaH.: Děkuji za zpětnou vazbu. Člověk má hned lepší pocit, když zjistí, že ty recenze sem tam někdo přečte. A je-li ta zpětná vazba příznivá, je to o to lepší.
K Vašemu dotazu: Myslím, že je to jedno a to samé, respektive "Stručné dějiny" jsou rozšířenou verzí "Dějin biologického myšlení". Soudím tak dle vyjádření autora. Starší knihu jsem v ruce neměl, neumím posoudit její obsah, ale něco mi napovídá, že možná nebude tak bohatá na ilustrace. Ale to je jen moje spekulace.
Já bych to starší vydání nečetl. Myslím, že Vám to nic nového nedá.


JulianaH.
14.01.2020

Díky za recenzi! Právě jsem v půlce Stručných dějin a potvrzuji, že je výstižná.
Jen by mě ještě zajímalo, do jaké míry jsou Stručné dějiny reprintem Dějin biologického myšlení, a do jaké míry je to nové přepracování. Vyplatí se číst obojí, nebo stačí jedno?

siena
17.06.2018

Tak to určitě celá edice...

Lector
17.06.2018

Nejen ona, ale celá ta edice ORBIS PICTUS. Mám ji doma komplet a tehdy to byla opravdu bomba. Jenom to množství ilustrací...

siena
17.06.2018

Lectore, jestli mohu...jsem ráda, že touto cestou Academia vzpomněla na knihu Život. Byla ve své době opravdu "zjevení". Vážou mne k ní i osobní vzpomínky, dodnes má své místo v mé knihovně...