Krásné věci – velmi zajímavý psychologický thriller

recenze

Krásné věci (2021) 3 z 5 / Kizuizi
Krásné věci

Jako každý, měla i Nina své sny, ale ty se ji nevyplnily. Jelikož má diplom z dějin umění, otevřela si malý krámek, ale ten jí slouží spíš jako šikovné krytí. Nina totiž ty věci nekupuje. Společně s jejím přítelem Lachlanem hledá vhodnou „kořist“ na internetu mezi zlatou mládeží, a pak jim některé věci odcizí a zpeněží. Snaží se jednat opatrně, aby na sebe nepoutala pozornost, jenže když její matka onemocní rakovinou, Nina má velmi málo času, aby sehnala potřebné finance na léčbu...

Anotace této knihy zní zajímavě, ale přiznám se, že mě nejvíce nalákala krásná obálka. Trochu jsem se tedy bála, jestli se mi kniha bude líbit, ale obavy byly zbytečné.

Sametový přebal skrývá na necelých 450 stranách čtivý příběh, který je nejen napínavý, ale také vhodný k zamyšlení. Jak už obálka napovídá, hlavní téma je bohatství a dokonalost. Kdo by nechtěl být bohatý, a mít to co se přeje; jenže vše má svoji cenu. Tento příběh nám umožní podívat se na to ze dvou pohledů. Nina, která se celé dětství neustále stěhovala, s matkou měly málo peněz, dnes okrádá ty, kteří toho mají nad míru. A pak je tu Vanessa, která se do velmi bohaté rodiny narodila, a měla vždy to co si přála, se dnes živí jako influencerka.

Příběh dvou žen, které se zdají být tak rozdílné, ale opak je pravdou. Obě po něčem touží, a paradoxně jedna závidí té druhé. Nina a Vanessa se ve vyprávění střídají, takže nejen že se dozvíme o pocitech každé z žen, ale i to, jak vnímá tu druhou. Nahlédneme i do jejich dětství, což nám odhalí i skrytá fakta k tomu, jak se vlastně dostaly do jejich současných životů. A opět se přesvědčíme, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Vyšperkované fotografie na sociálních jsou dnes velkým lákadlem, ale je nutné dávat si pozor, co vše se světem sdílíte. Nikdy nevíte, kdo se zrovna dívá...

Krásné věci mohu rozhodně doporučit, a to nejen kvůli obálce. Skvělý příběh, zajímavé postavy a mnoho překvapivých rozuzlení.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář