Krásně smutné

recenze

Sněhová sestřička (2019) 4 z 5 / Nezletilci
Sněhová sestřička

Příběh Sněhová sestřička se odehrává v předvánočním čase v Norsku a vypráví o klukovi jménem Julián, kterému zemřela starší sestřička - trpěla depresemi a pravděpodobně také anorexií. V příběhu je ale ještě někdo další, kdo stojí za zmínku: milá a hodná Hedvika, dívka s nejširším úsměvem na světě, která Juliána vytrhne z osamělosti a neštěstí svou veselou povahou.
Kniha je velmi smutná a čtenář se dovídá samé neveselé věci. Nejprve umře Juni, šestnáctiletá sestra Juliána, a on se pak přestává bavit se svým nejlepším kamarádem Johnem, protože si kvůli jeho smutku už nerozumí. Juliánova rodina je zahlcena truchlením po Juni, takže se Julián i jeho mladší sestra obávají, že nebudou žádné Vánoce. Když Julián náhodou potká roztomilou Hedviku, stanou se z nich přátelé a s příběhem to na chvíli vypadá méně smutně. Jenže ne nadlouho: ukáže se totiž, že Hedvika není skutečná živá bytost.
Julián se dozví, že Hedvika ve skutečnosti zemřela před 50 lety, a na zemi uvízla jen proto, že velmi nechtěla zemřít. Na konci Hedvika odejde, kam patří – do nebe, a Julián se zase začne bavit se svým kamarádem Johnem.
Knížka ukazuje, jak se má rodina a především děti vyrovnat se smrtí nejbližších a jak si je má připomínat. Především je opravdu překrásně ilustrovaná: je na tak kvalitním papíře s pevnou vazbou, že váží asi 3 kg a není snadné s ní manipulovat. Nádherné ilustrace k textu skvěle padnou, vystihují slavnostní vánoční atmosféru. Ilustrátorka umí techniky malby i kresby dokonale.
Když jsem knihu četla, přišlo mi, že se autorka neumí zcela vžít do dětských hrdinů, a tím vyprávění v nějakých situacích vyzní trochu divně, nevěrohodně, moc dospěle. Jako celek bych ale knihu hodnotila jako sice smutný, ale krásný vánoční příběh. U čtení jsem byla hodně smutná, zvlášť kvůli Hedvice. Byla ten typ člověka milujícího život, takže poznání, že vlastně není naživu, bylo pro mě velkou ranou. Přišlo mi, že by měla rozhodně žít a že ji autorka mohla ponechat jako skutečnou postavu z masa a kostí. To, že i ona byla po smrti, bylo v tak smutném příběhu už moc. Tolik smrti najednou, to je prostě velmi tíživé.
Rozi, 12 let

Komentáře (0)

Přidat komentář