Kráska a boháč aneb Nic nového…

recenze

Nevhodné! (2021) / simona8126
Nevhodné!

Někdo natočil Ireland Saint Jamesovou, jak si během dovolené na pláži užívá sluníčka s kamarádkami – nahoře bez. A někdo jiný z její práce se k tomuto videu dostal. Teď má Ireland na stole výpověď pro nevhodné chování, a to po devíti letech, kdy dřela jako kůň, aby se vypracovala na pozici prvotřídní reportérky. Plná vzteku a povzbuzená alkoholem napsala nevybíravý e-mail CEO společnosti Grantu Lexingtonovi. Grant je zvyklý střídat ženy a na žádnou se příliš nevázat. Drzý a vtipný e-mail od Ireland v něm ale probudí nečekaný zájem.

Po přečtení této anotace jsem nabyla dojmu, že se pro změnu konečně dočkám vtipného erotického románu, u něhož se pobavím a odpočinu si, aniž bych musela být frustrována složitými tématy (nemoci, drogy, smrt dítěte aj.). Chtěla jsem zkrátka něco naprosto jednoduchého a příjemného, žádný emotivní nápor na nervy. Bohužel – nebo možná bohudík, záleží na představách konkrétního čtenáře – přináší knížka Nevhodné! od Vi Keelandové vskutku srdceryvný příběh a mnoho emocionálně náročných situací.

Nedávno jsem četla Smlouvu na lásku od Alessandry Torre a měla jsem co dělat, abych ji vůbec dokončila, protože upřímně – neměla žádný děj. Byla jen o sexu, a to za pro mě nepochopitelných a divných podmínek. Docela jsem váhala, zda mám sáhnout po další „erotické romanci“, ale pak jsem objevila Nevhodné!, začetla jsem se a musím uznat, že od první chvíle mě příběh opravdu pohltil. Začátek byl slibný.

Ireland si mě okamžitě získala svou sympatickou povahou, odhodláním bojovat i odvahou přiznat vlastní chybu, ale hlavně tím skutečně vtipným a trefným e-mailem, který poslala Grantovi. Stejně tak Grant na mě od počátku působil příjemně, nebyl to žádný odměřený a mstivý náfuka ani alfa samec, přesvědčený, že může dostat každou. Protože, přiznejme si, takoví hrdinové podobných románů zpravidla bývají.

Nicméně – Ireland i Grant byli dokonalí možná až příliš, přinejmenším vzhledově. Ona je vysoká, štíhlá, opálená, má pochopitelně perfektní poprsí, nádherné vlasy a je, doslova, ještě krásnější než Charlize Theron, jíž se neobvykle podobá. Grant je přesně takový, jak byste čekali – vysoký, ramenatý, svalnatý s pekáčem buchet na bezchybném břiše, má sexy úsměv, uhrančivý pohled. Nemá zkrátka jedinou chybu, což mi nesmírně vadilo, protože co? Je to předvídatelné a je to nuda. Oba jako by vypadli z obálek módních časopisů, ano, s někým takovým se rozhodně snadno ztotožním…
Co se týče příběhu, jakkoli vtipně a lehce začal, musím říct… trochu mě zklamal. Ne snad proto, že by nebyl čtivý, pěkný, vlastně i zajímavý vzhledem k těm přítomným problémům, s nimiž se hrdinové museli potýkat, a jejich těžké minulosti… Zkrátka ale nepřinesl nic nového, co bych už nečetla v desítkách jiných románů. Je neoriginální, plný všech představitelných klišé a sexuálních scén popsaných tak, že jsem si až říkala: jé, úplně stejně jsem to četla jinde a můžu vám sama do detailu říct, jak to bude pokračovat (viz sex před zrcadlem, klasické rádoby sexy hlášky, neoriginální sexuální fantazie postav atd.). Příběh je předvídatelnou kancelářskou romantikou o boháči s problematickými vztahy a krásce, která to touží změnit. Ozvláštňovaly ho sice Grantovy dojemné a smutné flashbacky, ovšem právě ty byly jedním z důvodů, proč jsem z četby nebyla dvakrát nadšená. Hledala jsem doopravdy jen něco zábavného, čistě odpočinkového. Ale možná, že kdybych se ke knize dostala v jiném rozpoložení a s jinými představami, byla bych z ní více nadšená. Protože je opravdu psaná čtivě, odehrává se na zajímavých místech, obsahuje skvělé vedlejší postavy a spoustu humorných momentů (přičemž můj nejoblíbenější se vztahuje k Santu Grantovi).

Následující část recenze obsahuje spoiler:

Když hlavní hrdinka někde prohlásí, že „bere prášky“, dá se s jistotou předpokládat, že najednou „nečekaně“ otěhotní. Schválně jsem prolistovala několik dalších kapitol, abych si tuto mnohokrát ověřenou teorii potvrdila i zde. A samozřejmě jsem měla pravdu. Nevhodné! prostě neumí překvapit, jakkoli naivně se o to snaží. Mimochodem nečekané těhotenství, které otřese vztahem hlavních postav, je jen další důvod, proč bych tuhle knížku odmítla číst, kdybych o tomto zvratu věděla předem. Prostě nemám náladu na podobné konflikty, chci se jen bavit! Jestli víte o erotickém románu s alespoň trochu originálním dějem a bez nečekaných dětiček nebo bez manželek/milenek strašících z minulosti hlavního hrdiny, prosím, dejte mi vědět. Zatím budu nadále hrát Chapters, kde se aspoň předem dozvím z upozornění a komentářů ostatních hráčů, jestli mě v příběhu zastihne něco, co může být pro čtenáře potenciálně nepříjemné…

Zde končí část recenze, která obsahovala spoiler.

Co mě však maximálně rozčilovalo a co knize rozhodně odpustit nemůžu – ačkoli tady určitě není na vině autorka –, je neuvěřitelné množství překlepů a chyb. Upřímně žasnu nad tím, že něco takového vzešlo z nakladatelství Ikar, a klidně bych věřila, že tahle kniha ani žádnou pořádnou korekturou neprošla. Namátkou vyberu pro představu pár vět, ale vězte, že jich v celém románu najdete mnohem více a že to vážně kazí požitek z četby:

…byl zaměstnán s platem o dvacet tisíc dolarů vyšším než jsem měla já. Velmi profesionálně jsem na to Harolda upozornila a on mi pak začat vysvětlovat… (str. 21)

Moje matka byla dána doma zneužívaná, a tak ji v pěti letech dali do náhradní rodinné péče. Hodně cestovala, takže nemohla mít moc dlouho stejného terapeuta Sociálka jí každá rok přidělovala jiného poradce… (str. 54)

byl pohroužený do rozhovoru se skupinkou mužů, kteří všichni vypadali dost staře na to, aby byli jeho otcem. vypadali všichni dost staří. Zvažovala jsem správnou firemní etiketu… (str. 84)


Erotický román Nevhodné! doporučuji čtenářkám, které nehledají nic originálního a nápaditého, ale mají rády romantické a dojemné příběhy s perfektně krásným chlapem a drzou hlavní hrdinkou, jež si nenechá nic líbit. Obrňte své nervy proti hromadě hloupých chyb (např. chytil ji za bohy místo za boky, propiska bouchla o rok stolu apod.), špatně umístěným částem vět, moři klišé a frustrujícím situacím. Za vaši výdrž vás čeká odměna v podobě přeslazeného konce. Věřím ale, že fanynky Vi Keelandové budou v sedmém nebi. Podle svých dosavadních zkušeností s tímto žánrem můžu koneckonců říct, že Nevhodné! patří určitě k těm kvalitnějším záležitostem.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Euromedia Group.

Komentáře (0)

Přidat komentář