Krámek se starožitnostmi nabízí cestování časem i malou romanci

recenze

Krámek se starožitnostmi (2021) 5 z 5 / LukBook
Krámek se starožitnostmi

Krámek se starožitnostmi je prvním dílem nové série britské spisovatelky Pauly Brackston. Ta si získala velkou pozornost už svou předchozí řadou Dcery čarodějnice. Dokáže české čtenáře přesvědčit i s další knihou kombinující magii a romantiku?

Ústřední postavou je tentokrát mladá žena Xanthe, která se společně se svojí matkou přestěhuje z Londýna do městečka Marlborough. Chystají se tam otevřít krámek se starožitnostmi. Ještě předtím ovšem zažije hodně nečekané dobrodružství, v němž půjde o bezpečí její matky, ale i dívky žijící před několika staletími.

Jak už anotace napovídá, Xanthe má specifický dar. Dokáže u některých starých předmětů vycítit jejich minulost a příběhy. Tentokrát se ovšem díky starému stříbrnému chatelainu přenese přímo do 17. století, kde se musí pokusit zachránit údajnou zlodějku před trestem smrti.

Paula Brackston jde opět osvědčenou cestou. Jak už naznačujeme v úvodu, fanoušci této autorky i v Krámku se starožitnostmi najdou její rukopis a styl. Kříží se tu dění ze současnosti s historickým vyprávěním, které postupně dostává daleko větší prostor.

A tvůrkyně rozhodně umí pohled do minulosti popsat s velkou grácií. Čtenář se ocitá v 17. století, kdy lidé ještě věřili na čarodějnice, za krádež mohl hrozit trest smrti a šlechta si opečovávala své služebnictvo i vlastní renomé.

Líčení této doby i šlechtických míst působí opravu kouzelně a rychle vás vtáhne do svých kulis.
Na bedra mladé ženy přitom vkládá velkou zodpovědnost, když musí očistit jméno jedné pro ni neznámé dívky. Po počátečních rozpacích se do toho ovšem hlavní postava s chutí pouští, a navíc se setkává s mužem, který jí není lhostejný.

Romantická linka se začíná rozvíjet možná o něco pomaleji. Nejdříve spíše v náznacích a pořádného zvratu se čtenářky dočkají až o mnoho stránek později. Na druhou stranu mě jako muži to vůbec nevadilo. Naopak jsem si díky tomu více užíval oné magické historické atmosféry a samotné zápletky.

Velice zajímavé jsou momenty, kdy se Xanthe ocitá na místech, na nichž byla i ve své současnosti. Porovnávání určitých budov či míst s rozdílem několika staletí je prostě zajímavé. Přítomnost se ostatně neustále prolíná s minulostí, protože si do ní musí hlavní hrdinka několikrát odskočit.

Je to vlastně docela oddychová literatura, i když se v ní občas objevují i dramatické momenty. Částečně budete moci poznat, jak to bylo v 17.století složité s právem a vinnou či nevinnou. Všechno působí veskrze autenticky, takže si dokážu představit, že si tvůrkyně před psaním něco nastudovala. Samozřejmě je to především fikce, ale momenty z minulých dob jsou prostě úchvatné. Možná by se dalo mluvit i o určité inspiraci známější Cizinkou od Diany Gabaldon, ale to už nechám na vašem posouzení.

Krámek se starožitnostmi je opravdu poutavá kniha a začátek velice zajímavé série. Získala si mě především svou úžasnou atmosférou, přesvědčivými popisy historické doby, chováním šlechticů nebo otázkami okolo tehdejšího práva. Nechybí tu samozřejmě prvek určitého nadpřirozena v podobě cestování časem a rovněž romantika, i když tentokrát jí není zase tolik. Jestliže máte rádi podobné kombinace, nezbývá než nejnovější česky přeložené dílo Pauly Brackston doporučit. Možná se pak sami budete chtít stát cestovali časem.

Komentáře (0)