Král cizinec

recenze

Král cizinec (1309 – 1333) (2022) 4 z 5 / Jenda744
Král cizinec (1309 – 1333)

Patříte k lidem, kteří by si chtěli rozšířit znalosti týkající se naší historie? Ale nemáte chuť pouštět se do složitějších odborných knih? Mám pro vás řešení! Oblíbený český spisovatel Vlastimil Vondruška napsal i několik epopejí, v nichž se zabývá vždy určitou částí našich dějin. Už zpracoval období Husitů, Přemyslovců a teď se pustil do Lucemburků! Ano, tušíte správně: právě vyšel první díl Lucemburské epopeje s názvem Král cizinec.

A jakému panovníkovi by se měl autor věnovat nejdříve? Komu jinému než Janu Lucemburskému, který se oženil s Eliškou Přemyslovnou. Samozřejmě autor vše bere postupně a nevynechává žádné důležité události. Chvílemi zabíhá do detailů, jindy zmíní jen to nejdůležitější. K ucelenému obrazu o části našich dějin v období mezi lety 1309 a 1333 je to však dle mého prostého názoru naprosto dostačující. Já jsem si během čtení oživil mnoho informací, které jsem už stihl úspěšně zapomenout. A také jsem se dozvěděl několik zajímavostí, o kterých jsem asi ani nikdy netušil.

Vůbec se nechci pouštět do diskuze ohledně toho, jak erudovanou osobou Vlastimil Vondruška je či naopak není. Nikdo nemůže nikoho nutit, aby se pustil do čtení jeho knih. Je to jen vaše rozhodnutí. Takže pokud máte s autorem problém, jednoduše si vyberte dílo od nějakého jiného spisovatele. Myslím, že všechny Vondruškovy epopeje jsou zpracované dobře a čtenáři se z nich dozví mnoho užitečných informací. A vlastně je celkem jedno, jak velkou zálibu v našich dějinách nacházíte. Jsou věci, které bychom zkratka měli vědět (nebo alespoň tušit) všichni. V základních věcech by chyby být neměly a pokud v obsahu knihy nějaké nedostatky jsou, tak já jako laik jsem je jednoduše nerozpoznal.

Myslím, že po přečtení předchozích epopejí jsem už věděl, co od této knihy mohu očekávat. A moje očekávání byla bez problémů naplněna, takže k žádnému zklamání nedošlo. A těším se i na druhý díl Lucemburské epopeje, ve kterém se zase určitě dozvím něco zajímavého o dalších důležitých osobnostech našich dějin.

Komentáře (0)

Přidat komentář