Kontrola nad životem

recenze

Zdání a manžel vždycky klamou (2021) 4 z 5 / Ivuska.09
Zdání a manžel vždycky klamou

Hned na začátku nového roku přichází má oblíbená spisovatelka Alena Jakoubková s novým románem: Zdání a manžel vždycky klamou. Myslím, že tuto recenzi budou číst hlavně čtenářky, které autorku už dobře znají. Takže nejspíš víte, co od této novinky čekat. Proto bych se ráda věnovala hlavně tomu, v čem se nový román od předchozích autorčiných děl liší.

Tentokrát budete sledovat život dívky jménem Stella. Když jí bylo patnáct, zavedla ji její maminka do světa modelingu. Ačkoli o to Stella příliš nestála, nebránila se. A měla úspěch. Kvůli modelingu však přišla o všechen volný čas, víkendy trávila na molech, věnovala se focení. Dokonce jí nezbýval čas ani na školu (odmaturovala, ale studium na vysoké škole s modelingem spojit nedokázala). Jedinou výhodou bylo cestování, poznala tak svět, ačkoli významné památky často viděla jen zdálky, protože na pořádné prohlídky zkrátka neměla čas. Ačkoli se ze Stelly stala světově úspěšná modelka, vždy se vracela domů. Čekal tam na ni totiž přítel, kterého opravdu milovala. Nebo si to dlouho alespoň myslela.

V knihách této autorky často hraje hlavní roli láska mezi mužem a ženou (a různé patálie s ní spojené). Rozhodně nechci tvrdit, že tady tomu je jinak, ale mnohem důležitější je zde podle mě láska mateřská. Hlavní hrdinka má totiž velmi komplikovaný vztah s matkou. Právě matka neustále své dceři určuje směr, jakým se bude ve svém životě ubírat. Jenže je tu jeden zásadní problém: vůbec nebere ohled na Stelliny sny. Stella si jednoho dne uvědomí, že maminka je zastáncem až příliš přísné výchovy. Musí vědět o všem, co její dcera udělá. Nedokáže se smířit s tím, že Stella dospěla a chce o sobě rozhodovat sama. Nedokáže se od své dcery odpoutat. A Stella je neustále pod jejím dozorem. Není tedy divu, že svou první lásku před rodiči odtajnila až po roce vztahu. No, věděla proč. Maminka by jí totiž nejraději určila i to, s kým chodit smí a s kým nikoli. A tak se jejich neshody neustále stupňují. Nakonec Stella učiní rozhodnutí, které už nelze vzít zpět.

Na jednu stranu chování Stelliny matky chápu. Dovedla ji do světa modelingu a musela na ni dávat pozor. Také bych nechtěla, aby má dcera spadla do neřestí, jenž takový svět nabízí. Jistě všichni víte, o čem mluvím. Ovšem styl výchovy, kterému musela čelit Stella, byl skutečně v mnoha ohledech extrémní. Jak Stella se svým životem naloží? Vzdá se modelingu? Odstřihne od sebe svou rodinu? Zůstane se svou první láskou? Vše se dozvíte, když se do tohoto příběhu ponoříte. Pro mě to byl velmi dobrý oddechový román.

Komentáře (0)

Přidat komentář