Konec jednoho velkého dobrodružství

recenze

Rozvratník (2020) / simona8126
Rozvratník

Dne 20. července 2020 vydalo nakladatelství Egmont šestý díl oblíbené fantasy série pro mládež Divotvůrce, a to s poněkud zvláštním podtitulem Rozvratník. Uzavře tato poměrně rozsáhlá kniha důstojně populární fantasy sérii spisovatele Sebastiena de Castella?

Hlavní hrdina Kellen a jeho parťák Reichis si pomalu zvykají na nesnadnou úlohu ochránců mladé královny. Kellen se konečně stává mužem, jakého z něj chtěla mít jeho mentorka Ferius Parfax. Dokonce i Reichis oceňuje mladíkův vznešený cíl, když mu tedy zrovna nikdo nevyčítá krádeže z královské pokladnice. Jak už dobře víme z předchozích dílů, kočkoveverčák Reichis miluje koupele, máslové sušenky a vyhrožování nepřátelům – žádný strach, o nic z toho nepřijdeme ani v tomto díle. Novinkou však pro nás bude zpráva o existenci zvláštního dětského boha, který by mohl zapříčinit zničující válku. Existuje způsob, jak by mohl právě Kellen zabránit krveprolití? A jestliže ano, za jakou cenu? Bude ochotný třeba i zabíjet?

Rozvratník se na rozdíl od předchozích dílů rozbíhá relativně pomalu. Trvá vlastně docela dlouho, než děj začne být tak napínavý, jak jsme zvyklí. Byla jsem až překvapená, že mi nedělá žádný problém knihu na čas odložit a vrátit se k ní později. To u Divotvůrce nebývá zvykem. Podívám-li se ale na sérii jako na celek, musím uznat, že si od začátku až do konce stále udržuje vysoce položenou laťku.

Oceňuji skutečnost, že v Rozvratníkovi se autor konečně více zaobírá Kellenovou rodinnou situací – mladíkův otec a sestra se neobjevují jen krátkodobě či prostřednictvím iluzí, ale jsou po dlouhé době důležitou součástí příběhu. Kellen a Shalla se tu ovšem ocitají každý na jiné straně barikády. Sourozenecká láska ani věrnost je tentokrát nemohou ochránit před složitými volbami, které je nutno učinit. Děj samozřejmě ovlivní řada nových postav, ale vrátí se i někteří staří známí. Samotný Kellen, původně nejistý patnáctiletý chlapec, se definitivně stává světaznalým dospělým mužem se spoustou zkušeností posbíraných po nesnadných cestách.

Rozloučení s Divotvůrcem je kapku bolestné. Sebastien de Castell nás v něm naučil, že někdy nepotřebujeme neporazitelného hrdinu, nadaného kdovíjak silnými magickými schopnostmi. Stačí nám zdravý rozum a troška strachu, abychom si připomněli, že ještě žijeme a nic není ztraceno. Tato fantasy série bude vždy patřit k mým oblíbeným. Překypuje magií, úžasnými triky, humorem a ironií, ale i nebezpečím, nervy drásajícími zvraty a intrikami. Má zkrátka vše, co je třeba k zaujetí dnešního mladého čtenáře, avšak nejen jeho! Každý čtenář se postupně vyvíjí a roste – a s ním roste i tato série. Od prvního dílu, který bych zařadila vyloženě do literatury pro mládež, dospěla až k bodu, kde věkové zařazení není zdaleka tak jednoznačné. Rozvratník už by mohl snadno zaujmout YA okruh i dospělé čtenáře.

Pokud stále váháte, zda se do Divotvůrce pustit, mohu vás ujistit, že nebudete litovat, když mu dáte šanci – obzvlášť pokud máte doma mladého fanouška dobrodružné fantasy literatury, který prahne nejen po akcí nabitých scénách, ale také po sympatických a originálních postavách a velmi vtipných momentech.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář