Koho zničí Poslední důkaz?

recenze

Poslední důkaz (2021) 3 z 5 / Suzanne
Poslední důkaz

Lovec odměn a survivalista Colter Shaw rozluštil hádanku, kterou mu zanechal otec před svou tragickou smrtí. Rozhodne se dokonat otcovo dílo a najít důkazy, které jednou provždycky zničí firmu BlackBridge. Jenže ta se neštítí ani mučení nebo zabíjení, takže jde Colterovi doslova o život.

K tomu přijímá také novou zakázku jako lovec odměn – má najít dospělou dceru jedné chudé imigrantky, která bez vysvětlení zmizela a stopy vedou mezi místní gangy. A při pátrání po tajemstvích svého otce se Colter po letech setká se svým starším bratrem Russellem, kterého mylně považoval za otcovraha.

Jeffery Deaver patří mezi krále detektivek a thrillerů – a nutno podotknout, že právem. Série s Colterem Shawem se kloní víc k detektivce – hlavní hrdina vyslýchá svědky, sleduje stopy a občas (no, dobře, někdy i často) se zaplete do nějaké přestřelky, honičky nebo boje na život a na smrt.

Poslední důkaz opět nese charakteristické znaky Deaverovy tvorby: promyšlený příběh, brilantně nastudované a popsané prostředí (nad čímž mi u každé knihy zůstává rozum stát – jak je vůbec možné tohle nastudovat a plynule zakomponovat do textu?), čtivý a chytlavý styl a množství zvratů, které možná nejsou tak nervy drásající jako třeba v sérii s Lincolnem Rhymem, ale i tak jsou dost nepředvídatelné. Jeffery Deaver také postupně prohlubuje charakteristiku Coltera Shawa a odkrývá informace z jeho minulosti i soukromého života. Celkově je série s Colterem Shawem trochu pomalejší a poklidnější, než je u Deavera zvykem, a je tudíž vhodná i pro čtenáře, které neužije na krev, mrtvoly a drastické scény.

Poslední důkaz je za mě důstojným zakončením trilogie s Colterem Shawem a vlastně se mi líbil ze všech tří dílů nejvíc. Jednotlivé díly mají samostatnou detektivní linku, která je uzavřená, ale i tak doporučuji číst jednotlivé díly po sobě. Jako červená linka se zde totiž vinou tajemství Colterova otce, Deaver postupně prokresluje postavu uzavřeného a trochu zvláštního hlavního hrdiny a také se v jednolitých dílech objevují postavy z předchozích případů. Pokud byste jednotlivé díly četli na přeskáčku, tak byste se ochudili o spoustu zvratů a připravili se o pořádný čtenářský zážitek.

Série s Colterem Shawem je příjemná, napínavá oddychovka napsaná typický Deaverovým stylem – super čtivá, perfektně vymyšlená a nastudovaná, se spoustou zvratů a neobvyklým hlavním hrdinou. Série s Colterem Shawem se sice nezařadí mezi mé nejoblíbenější deaverovky (tyhle příčky už leta obsazují některé díly ze série s Lincolnem Rhymem nebo ze série s Kathryn Danceovou), ale i tak jsem si čtení užila a můžu Poslední důkaz (a potažmo celou sérii) doporučit každému, kdo chce parádně napsaný příběh bez popisného násilí a hromady mrtvol.

Komentáře (0)

Přidat komentář