Koho zabije Studie jedu?

recenze

Studie jedu (2020) / Suzanne
Studie jedu

Jelena je odsouzená k trestu smrti za vraždu. Jenže na poslední chvíli dostává nabídku – stát se ochutnavačkou samotného velitele Ambrose, vládce Ixie. I když to znamená, že tak jako tak zemře, ale jen to možná nebude hned...

Jelena nabídku přijímá a ocitá se v učení u samotného Valeka, hlavy bezpečnostních složek a tajných služeb Ixie a navíc pravé ruky velitele. Jelena je odhodlaná získaný čas využít k tomu, aby naplánovala svůj útěk do Sitie. Jenže jak může utéct, když si Valek pojistil její poslušnost tím, že ji otrávil motýlím prachem a ona od něj každý den musí dostat dávku protijedu?

Být ochutnavačkou není žádný med. Kromě toho, že jí při každém soustu hrozí smrt, se jí lidé na hradě bojí nebo jí opovrhují. Valek jí logicky nedůvěřuje a testuje ji. A taky je tu generál Brazell, který touží po její smrti, protože mu zabila syna. Ale zdá se, že jí jde po krku ještě někdo další. Jenže kdo a proč by ji chtěl zabít? Na hradě bují korupce a Jelena se nedobrovolně ocitá v samotném středu všech intrik...

Jelena je chytrá a odvážná, navíc má přirozené nadání k boji i ochutnávání jedů. Snaží se své schopnosti zdokonalovat, protože, pokud chce přežít a navíc dostat šanci na útěk, tak bude potřebovat každou výhodu. Jenže taky skrývá tajemství. Objevují se u ní zvláštní schopnosti, které její už tak nebezpečný život ještě víc komplikují a stále odmítá komukoliv prozradit, co se vlastně stalo v sirotčinci generála Brazella, kde vyrostla, a proč zavraždila jeho jediného syna...

Jelena si postupně nachází na hradě pár přátel – vojáky Janka a Ariho, vojačku Maren nebo kuchaře Randa. A dokonce i mezi ní a Valekem roste něco jako křehké přátelství, které postupně přerůstá v něco víc... Jenže jakou naději na lásku může mít odsouzená vražedkyně a ochutnavačka – navíc, když se zamilovala do velitele tajných služeb?

Studie jedu je sice v českém překladu novinkou, v originále ale už vyšla před patnácti lety. Ve své době se jednalo o velmi populární sérii, takže teď i čeští čtenáři mohou zjistit proč. Maria V. Snyderová píše čtivě a chytlavě. Příběh se se sice vyvíjí pozvolna, ale daří se jí namixovat lákavý koktejl z intrik, akce, nebezpečí, trochy humoru a romantiky. To vše dochucené kapkou jedu, což je rozhodně atraktivní a nevšední téma.

Tahounem celé knihy ale nejspíš bude pro většinu čtenářek postava nebezpečného velitele tajných služeb Valeka a vztah mezi ním a Jelenou, který se vyvíjí od počáteční podezřívavosti přes křehké přátelství až po romantické city. Jedná se o velmi pomalý, přirozený vývoj, takže je ve výsledku té romantiky v příběhu skutečně jen kapka.

Studie jedu má své přednosti, ale také nedokonalosti, které k young adult literatuře bohužel patří. Většinu odhalení a zvratů totiž čtenář dokáže prokouknout hned na začátku a taky některé z těch akčních scén a útěků nepůsobí zrovna věrohodně. Největší škodou je, že v knize není víc do hloubky rozvedeno atraktivní a neobvyklé téma jedů a o Jelenině „práci“ ochutnavačky se vlastně moc nedozvíme.

Sečteno podtrženo, Studie jedu má své mouchy, ale neobvyklé téma jedu, chytrá hrdinka, postava záhadného Valeka a pozvolna budovaná romantika ji spolehlivě vytahují z průměrných vod young adult fantasy. Já jsem ráda, že nakladatelství Cooboo dalo šanci i starší sérii, protože to, že něco nepatří mezi novinky, neznamená, že je to špatné. Studie jedu je dobrá, vlastně je dokonce lepší než celá řada žhavých novinek, takže já se těším na další díl s názvem Magic Study.

Komentáře (0)

Přidat komentář