Knihy útočištěm před zkázou

recenze

Poslední knihkupectví (2021) 5 z 5 / a.k
Poslední knihkupectví

Srpen 1939. Mladičká Grace Bennettová přišla po smrti matky o střechu nad hlavou a stěhuje se z venkova do Londýna. Chce zde začít nový život, i když je válka na spadnutí a dá se předpokládat, že Londýn bude v hledáčku nepřítele. Touží po práci v krásných obchodních domech, k té jí ale chybí pracovní doporučení. Trochu se zklamáním proto přijímá práci v zašlém, zaprášeném knihkupectví nevrlého pana Evanse a to i přesto, že o knihách neví vůbec nic.

Válka se blíží a knihy nejsou to, co teď budou lidé kupovat. Přesto se Grace s nadšením vrhá na zvelebení knihkupectví a neúnavná píle promění knihkupectví k nepoznání. Dokonce propadne kouzlu knižních příběhů po tom, co se přiměje na doporučení přečíst knihu Hrabě Monte Christo.

Londýn se mezitím mění každým dnem. Rodiče posílají děti z města na venkov k cizím lidem, muži jsou odváděni do války. Budovy musí být zatemňovány a blíží se nekončící bombové nálety. Grace přes den usilovně pracuje v knihkupectví, v noci vyráží do ulic v hlídce civilní obrany. Vše provází nekončící přesuny do krytů před bombovými nálety. Trýzeň a strach zahání předčítáním z oblíbených knížek, které pomáhají všem přečkat děsivé chvíle v krytech při náletech i zpříjemnit trpké dny setkáváním v knihkupectví.

Román je úžasně napsaný. Přímo cítíte vůni knih v zapadlém knihkupectví a vnímáte Graceinu odhodlanost a zápal. Válečná atmosféra s hrůzami londýnských náletů, které noviny pojmenovaly Blitz, jsou vtíravou skutečností celého příběhu. Hned na začátku to vypadalo na tuctovou romantickou zápletku, brzy bylo ale jasné, že tady půjde o daleko působivější příběh. Je to čtení o životě obyčejných lidí, kterým knihy pomáhají zapomenout na prožívané hrůzy, a zároveň je čtení dokáže semknout. Každý knihomol bude vnímat pocity Grace, které zažije při objevování kouzla knižních světů, její proměnu z nečtenáře v náruživého milovníka knih.

Přestože se příběh odehrává za 2. světové války, nejde primárně o válečný román mapující průběh válečných operací v Londýně. Daleko bližší bude příběh čtenářům, kteří rádi sledují počínání postav v krizových situací, mají rádi příběhy obyčejných lidí, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí, a kteří milují atmosféru starých knihkupectví a vůni knih.

Čtivá kniha s působivou atmosférou, která si vás určitě získá. Moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář