Kniha, která ve vás zanechá silný dojem.

recenze

Všechny stránky Amelie (2021) 5 z 5 / Podlavicí
Všechny stránky Amelie

Musím přiznat, že když jsem si četla anotaci knihy Všechny stránky Amelie, moc mě nezaujala. K recenzi jsem si ji dokonce vybrala až na druhý pokus. Když jsem se pak ale do příběhu začetla, dostala jsem něco, co jsem naprosto nečekala, a byla jsem okouzlena tak, že jsem knihu přečetla za jedno odpoledne.

Amelia je dívka, pro kterou život není zrovna procházkou růžovou zahradou. Otec od její rodiny odešel, což matku úplně zlomilo a své problémy řeší jen alkoholem, není schopna si najít ani pořádnou práci, a to přináší samozřejmě k těm psychickým i finanční problémy. Amelia má svém životě jen dvě jistoty – svou nejlepší kamarádku Jennu a knihy – především Kroniky Ormanu, jejichž první díl si Amelia koupila právě při seznámení s Jennou. Když pak dívky dostanou příležitost se setkat s N. E. Endsleym, autorem Kronik, Amelii to připadá jako splněný sen. Jenže ten se brzy rozplyne a stává se spíše noční můrou – s Endsleym se potká nakonec pouze Jenny, to vede k největší hádce v jejich kamarádství a než se dívky stačí úplně usmířit, Jenna odjíždí do Irska, kde umírá při autonehodě. Zároveň Amelia ztrácí i svou druhou jistotu – nedokáže číst, nedokáže se ponořit do příběhu tak jako předtím.

Čtení pro mě vždycky bylo spíš jako hraní videoher než sledování filmu, aktivní činnost, která mě fyzicky a emocionálně vyčerpávala. Žila jsem v knihách. Tak dlouho jsem se knihami živila a dýchala je, až jsem je začala brát jako samozřejmost.

Když jí přijde limitovaná edice Kronik Ormanu, rozhodne se vystoupit ze zajetých kolejí a vydat se po stopách tajemného odesílatele. Amelia podle adresy dorazí do malého knihkupectví na druhé straně Spojených států, kde se zcela nečekaně setká se svým oblíbeným spisovatelem. I Endsley ale skrývá utrpení a bolest, a proto se uzavírá před světem a střeží si svá tajemství. A Amelia má jen krátký čas na to, aby uzdravila nejen sebe, ale i Nolana. Musí se rozhodnout – zvolí odchod na vysokou školu, kterou jim ještě před svou smrtí naplánovala Jenna a na kterou se jí nechce, nebo si vybere to, co ji bude naplňovat a bavit?

Musíš si najít příběh, který pro tebe něco znamená, příběh, který tě baví vyprávět.

Příběh Amelie velmi citlivě podává těžká témata, která by neměla zůstat stranou – smrt blízkého člověka, vina (ať už skutečná nebo jen domnělá), ale i potřeba skutečného přátelství. A právě to považuji za nejdůležitější téma celé knihy. Každý potřebuje svého Alexe, na kterého by se stejně jako Nolan mohl stoprocentně spolehnout, který mu podá pomocnou ruku, když uvidí, že je na konci svých sil. A každý potřebuje svou Jennu, která s ním bude sdílet stejné zájmy a bude mu vždy naslouchat.

Všechny stránky Amelie ve mně zanechaly velmi silný dojem a bez nadsázky můžu říct, že patří mezi nejlepší knihy tohoto roku a já osobně je řadím mezi své nejoblíbenější knihy vůbec. Příběh mě pohltil a opravdu jsem měla pocit, že jsem jeho součástí, ne že jsem pouhý divák. Nepochybuji, že se ke knize ještě někdy vrátím. Možná až budu hledat správný směr, kniha a její hrdinové mi v tom pomohou.

Děkujeme společnosti Albatrosmedia, a. s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář