Když ti dá život mango...

recenze

Mango nepadá daleko od stromu (2021) 3 z 5 / Kikina182
Mango nepadá daleko od stromu

Dvanáctiletá Clara žije na ostrově, který turisti považují za zajímavý, ale ve skutečnosti takový není. Nikdy se tam nic neděje a tak jí nezbývá nic jiného, než hrát s kamarády hru utrhni list a pojídat mango. Ale v poslední době je to těžší, jelikož Clara po loňském úderu hurikánu ztratila vzpomínky na loňské léto. Pamatuje si jen střípky událostí a nikdo netuší proč. Tohle léto se však všechno změní. Ve vesnici je totiž nová dívka, která ve všech probouzí úžas.

Příběh je napsaných v ich-formě z pohledu Clary a musím říct, že se autorce opravdu povedlo vžít se do mysli dvanáctileté dívky. Styl psaní je na rozdíl od jiných knih, kde vystupují děti v tomto věku, takový, jako kdyby to skutečně vyprávěla dvanáctiletá dívka. Jednoduchý a lehce nedotažený. Příběh je tak představován z opravdu originální perspektivy. Ale i když si nového způsobu představení knihy cením, osobně musím říct, že mi tenhle styl psaní moc nesedl a ztěžoval mi čtení.

Nápad na příběh je zajímavý, ale jeho zpracování trochu pokulhává. Když jsem knihu četla, všechno se v podstatě odehrávalo v jedné rovině. I když se tam objevovaly zvraty či trochu akčnější scény, chyběl mi v nich náboj, který by je pozvedl oproti okolí. Celkově mi to přišlo jako sloh na téma: „Co jsem dělala o prázdninách“, což vzhledem k věku hlavní hrdinky mohl být záměr, ale příběhu to z mého pohledu dost uškodilo.

Mělo se jednat o silný příběh o přátelství, ale bohužel to v příběhu moc nevidím. Sice se hodně týkal přátelství a musím uznat, že vyvrcholený knihy bylo překvapivé, ale příběh ve mně nedokázal vzbudit žádné emoce. Při jeho čtení jsem byla emočně otupělá. Nebylo to zkrátka dost rozpracované, aby dosáhla takových výsledků, jaké anotace slibovala.

Postavy nejsou představeny příliš do hloubky, ale v tomto případě si myslím, že to byl autorčin záměr. Sice to neposkytlo širší obraz o postavách, ale zároveň to v tomto případě knize nijak neublížilo. Popis byl naprosto dostačující.

Od knihy Mango nepadá daleko od stromu jsem neměla konkrétní očekávání, ale vzhledem k ohlasům ze zahraničí jsem čekala opravdu silný příběh, což se bohužel nesplnilo. Osobně mi kniha naprosto nesedla, především kvůli příběhu, jež se odehrává stále v jedné rovině, ale určitě se nejedná o špatnou knihu. Myslím si ale, že by si ji nejvíc mohli užít skutečně čtenáři ve věku hlavní hrdinky nebo dokonce ještě mladší.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář