Když se Hitler svěřuje židovi

recenze

Hitlerova zpověď (2020) 5 z 5 / LukBook
Hitlerova zpověď

Hitlerova zpověď nabízí netradiční pohled na život a kariéru muže, díky němuž umřelo mnoho miliónů lidí. Christopher Macht pomocí fiktivního rozhovoru mezi ním a židovským lékařem Eduardem Blochem shrnuje řadu zásadních faktů, ale i nečekaných zajímavostí.

Existence Adolfa Hitlera už byla popsána ve stovkách knih. Objevila se okolo něj řada fám, byly důkladně rozebrány jeho proslovy a vlastně už víme o většině částí jeho života. Každý další titul by tudíž měl přijít s něčím alespoň trochu originálním, díky čemuž se získá pozornost čtenářů. A Hitlerova zpověď tuto podmínku jednoznačně splňuje.

Hlavní postavou je vedle samotného diktátora židovský lékař Eduard Bloch, který se dostal pod ochranu Gestapa a v roce 1940 mu nacisté povolili společně s manželkou emigrovat do USA. Jednomu z amerických novinářů poskytl navíc rozhovor a popsal v něm Hitlera jako skromného mladíka s dobrým vychováním. Na první pohled neskutečné, ale podobných paradoxů bychom ve Třetí říši našli více. Tento doktor si získal přízeň tím, že se staral o Hitlerovu maminku, která trpěla těžkou nemocí.

Německý autor Christopher Macht se ve své knize rozhodl dosadit tohoto muže na biografistu, kterého si vybral sám již dohasínající vůdce v roce 1945. Pomocí rozhovoru se probírá jeho mládím, první světovou válkou a vzestupem nacistů. Nabízí přitom řadu známých faktů, ale některé momenty je potřeba brát trochu s nadsázkou.

Informace pocházejí nejen z dostupných míst na internetu či v knihách, ale i ze zápisků samotného Eduarda Blocha. Čtenářovi se tak otevírají zákoutí tohoto muže, který změnil dějiny 20. století. Přestože jsou samotné rozhovory fiktivní, působí velice autenticky. Tvůrce do nich vložil i řadu emocí a vášně, které obě postavy při svých setkáních zažívají. Hitler působí svým typickým odměřeným dojmem, často se uchyluje k výhrůžkám nebo odmítá na některé otázky odpovídat.

I přesto se tu najdou i chvíle, které působí zcela absurdně. Myslím si, že by nenechal nikoho se tolik rýpat ve svém soukromí, a tím spíše žida. Přestože byl zčásti jeho chráněncem. Do některých momentů je dokonce vložen i určitý druh humoru. Na první pohled se to sice může zdát nemístné, ale po chvíli si na to zvyknete, a vlastně to berete jako zajímavé zpestření a odlehčení. Rozhodně se však spisovatel nesnaží hrůzy druhé světové války nijak bagatelizovat.

A co, že se tedy dozvíte? Hodně prostoru dostala třeba kniha Mein Kampf a pozadí jejího vzniku. Opomenuta není ani pozice mladého Hitlera v první světové válce. Je tu samozřejmě i jeho názor na holocaust tzv. “nižších“ ras. Možná nejzajímavější potom pro některé bude jeho pohled na ženy, v němž dokonce lehce zabrousí do sexuálního tématu. Těch témat je opravdu mnoho a nabízejí komplexní pohled na tohoto jedince.

Ačkoli si Christopher Macht důkladně prostudoval osobnost Adolfa Hitlera, v knize nenabízí jen suchá fakta. Snaží se čtenáře přitáhnout ke znalostem především netradiční formou, nabídnout mu velké množství skutečností v trochu nadneseném obale. Díky rozhovorové formě je navíc celý text velice čtivý a zhltnete ho během několik málo hodin. A kdo ví, možná vás přivede k bližšímu zkoumání muže, jehož psychopatická duše je určitou záhadou až dodnes.

A pozor. Kniha má navíc další díly s podtituly Upřímná konverzace 20 let po válce a Upřímná konverzace o ztracených pokladech. Stejný autor potom v podobném stylu napsal i Stalinovo vyznání. Tak třeba se jich někdy rovněž dočkáme v českém překladu.

Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
25.10.2020

„Hitlerova zpověď nabízí netradiční pohled na život a kariéru muže, díky němuž umřelo mnoho miliónů lidí.“

Když odhlédnu od toho, že celé to souvětí je fakticky vzato blbost... bože, lidi, naučte se používat slovo „díky“ a „kvůli“. Nebo to mám brát tak, že recenzi psal nějaký nacista?