Když mi ukradli duši...

recenze

Syndrom Loutky (2018) 4 z 5 / knihamouder
Syndrom Loutky

Lékař Boris, loutkař Peťa Uksusov a křehká dívka Liza k sobě neodmyslitelně patří. Ti tři se znají už od útlého dětství a mnohé si spolu prožili.

Liza trpí syndromem šťastné loutky. Její drobná postava, nejistá chůze, naivita a časté výbuchy smíchu i vzteku patří k projevům onemocnění. Syndrom je zapříčiněn genetickou poruchou a nelze jej léčit. Lze však mírnit některé projevy syndromu. O to se snaží lékař Boris. Péči a ochranu před okolním světem Lize zase zajišťuje kamarád a později manžel Peťa.

Autorka se zabývá soužitím hlavních postav. Odkrývá čtenáři podivný milostný vztah. Dále se soustředí na Peťovo dětství, které vám pomůže pochopit, jak nezvyklý příběh začal. Péťa trpí autismem. Nebyl schopen komunikovat s okolím. Odstranit zábrany mu pomohla modelína a později loutky. Loutky ovlivnily celý Peťův život. Jeho výroba a um vodění loutek je neskutečný.

Kniha nejspíš nebude pro každého čtenáře. Autorka v příběhu často opouští hlavní dějovou linku a věnuje se drobnějším tématům. Vyprávění je v některých úsecích velmi pozvolné. V průběhu čtení získáte spoustu informací, které vám zpočátku nebudou dávat smysl. Čím víc se budete blížit do cíle, tím víc se vám budou jednotlivé díly spojovat dohromady, až se před vámi objeví celistvý obraz.

V tomto psychologickém dramatu si vychutnáte odhalování dávných rodinných tajemství. Narazíte na mrazivé kletby a neuvěřitelné náhody.

Samotné loutky a loutkařské umění zanechávají v příběhu silnou stopu. Marionety vás zanesou do půvabných dílen a krámků historické části Prahy. Zavítáte na ostrov Sachalin, seznámíte se s ukrajinským Lvovem, Samarou nebo Jeruzalémem.

Kniha mi nezpůsobila mrazení v zádech, ale i tak jsem si ji užila. Autorka mě okouzlila svou obratností vyprávět. I když popisuje navenek obyčejnou věc, podává ji s lehkou magičností pro danou osobu, chvíli či místo. Její vyprávění o loutkách a časté cestování mě zaujalo nejvíce. Neobvyklý vztah a temná rodinná kletba příběhu neubírají na atraktivnosti. Detektivní pátrání v minulosti je další nedílnou součástí románu.

Mohu doporučit čtenářům, kteří netlačí na rychlý děj a ocení neotřelé téma a autorčin půvabný styl psaní.





Knihu vydalo nakladatelství Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (1)

Přidat komentář

newtory
18.08.2018

Pekná recenzia. Chystal som sa na knihu už keď avizovali jej vydanie, ale odrádzal ma od nej fakt, že ju vydalo nechválne známe nakladateľstvo OMEGA. Možno že ešte svoje rozhodnutie prehodnotím, pretože predchádzajúce knihy autorky ma zaujali.