Kdo zazpívá Poslední song?

recenze

Poslední song (2022) 4 z 5 / Suzanne
Poslední song

Riley touží stát se slavnou zpěvačkou na Broadwayi, ale zatím jen neúspěšně obráží castingy a pracuje v kavárně na konzervatoři. A tam se seznámí s Julianem Sloanem, kytaristou kapely Beyond Sanity, jejíž sláva raketově stoupá, ale taky si na jejích členech vybírá krutou daň. Mezi Riley a Julianem to zajiskří, jenže Julian má tajemství…

Julian si předsevzal, že už nikdy nebude chodit s holkou, co se chce stát zpěvačkou, protože se bojí, že by ho jen využila k nastartování kariéry. Navíc na vztahy nemá čas, protože je čeká nejdůležitější koncert jejich dosavadní kariéry, ale nejsou schopní dopsat text k písničce The Last Song a frontman a zpěvák kapely Ethan Cooper pije jako duha a dělá excesy na veřejnosti. Jenže Riley se mu dostala pod kůži, ale o co jí skutečně jde? Chce Juliana, nebo slavného kytaristu?

Riley je talentovaná a pracovitá holka, co to má v hlavě srovnané, i když v některých ohledech je až příliš důvěřivá a naivní. Ze všech sil se snaží splnit si svůj sen, ale dochází jí čas – její táta jí totiž dal podmínku: buď během dvou let získá v New Yorku roli, nebo se vrátí domů. Julian navzdory vší slávě zůstal milým a hodným klukem, co stojí nohama pevně na zemi. Alespoň většinou, protože ve chvíli, kdy ho začne pronásledovat tajemství z minulosti se mění ve výbušného, vztahovačného chlapa, co vysílá smíšené signály a neví, co chce.

Poslední song je založený na klasickém popelkovském tématu slavný muž a „obyčejná“ holka, ale přesně tohle já můžu. Nicole Böhmová píše čtivě a chytlavě a v příběhu nechybí trochu dramatu, humor, nějaké to tajemství a samozřejmě ani romantika a hlavně hudba. S Riley a Julianem nakoukneme do zákulisí prestižní umělecké školy, podíváme se na castingy a muzikálové zkoušky a taky na život členů slavné kapely. Nicole Böhmová umělecké prostředí nepoužila jen jako rozehrávku k romantické zápletce, ale je patrné, že ho má dobře nastudované a umí ho barvitě vykreslit. Zajímavostí je také to, že písničky, které jsou v knize uvedené, přímo pro titul Poslední song složili němečtí umělci.

Co paradoxně ale skřípalo byla právě romantické linka. Julianovo tajemství totiž způsobuje, že udělá jeden krok dopředu a dva zpátky, chová se strašně vztahovačně a vůbec neumí komunikovat. Navíc by si všechny tyhle trable mohli hrdinové ušetřit, kdyby Julian Riley vysvětlil, co se tenkrát stalo a jak ho to poznamenalo. Taky mi přišlo poněkud nevěrohodné, že by Riley na Julianovo „tajemství“ nepřišla, když se dá dohledat na internetu.

Zajímavý je i překlad. Originál je napsaný v němčině, ale jelikož se příběh odehrává v New Yorku autorka do textu zakomponovala řadu anglických slovíček, které překladatelka ponechala i v češtině. Pro cílovou skupinu to nebude problém, protože teenageři a vlastně i řada dospělých (mě nevyjímaje) takhle skutečně mluví, ale jako překladatelce mi to přišlo zvláštní.

Poslední song jako romantika spadá do dobrého průměru, ale plusové body získává za dobře propracované a vykreslené prostředí a sympatické hrdiny. A já navzdory menším výtkám doufám, že se u nás tahle série uchytí. V druhém díle bude totiž hlavní hrdinkou tanečnice a dcera majitele konzervatoře Gillian a třetí díl vypráví o frontmanovi kapely Beyond Sanity Ethanovi Cooperovi a Rileyině nejlepší kamarádce Ally. A o Ethanovi prostě chcete číst – teda minimálně já ano!

3,5/5

Komentáře (0)