Kdo ušil šaty pro královnu?

recenze

Šaty pro královnu (2021) 5 z 5 / Kikina182
Šaty pro královnu

Po druhé světové válce se život ani zdaleka nevrátil do normálu. Anglií vládla pochmurná nálada, přídělový systém a spousta lidí si vydělala sotva na to, aby měla střechu nad hlavou a něco do žaludku. Po oznámení zasnoubení princezny Alžběty a Philipa Mountbattena se však v celé zemi objevilo to, co lidé potřebovali nejvíc. Naděje.

Každá nevěsta potřebuje svatební šaty, a když je nevěstou princezna, musí být velkolepé. Mezi šičky, které se na nich podílely, patřila Ann, které na světě zbyla už jen švagrová a Miram, která přišla během války nejen o celou svou rodinu, ale i o pocit bezpečí. Jejich přátelství ovlivnilo směr jejich životů víc, než by si myslely.

V roce 2016 se musí kanadská novinářka Heather potýkat s těžkou zprávou. Zemřela její milovaná babička, která po sobě na světě zanechala velkou záhadu. Její dcera ani vnučka ve skutečnosti netuší, kým vlastně byla, než emigrovala do Kanady. Záhada nabere ještě na tajuplnosti, když Heather v krabici, kterou pro ni nechala, najde ozdoby, které se nápadně podobají těm, které měla na svých šatech před půl století princezna Alžběta.

Příběh je napsán v er-formě a kapitole jsou vyprávěny z pohledu všech tří hlavních hrdinek – Ann, Miriam a Heather.

Styl psaní je klidný a pomalý, ale ne ve špatném slova smyslu. Není nudný, naopak je příběh díky stylu psaný poutavý. Autorka totiž skrz něj perfektně dokáže vyjádřit atmosféru, emoce a dát tak čtenáři příležitost, aby celý příběh opravdu procítil. Kniha je tedy velmi čtivá, ale zároveň ji člověk nepřečte za pár hodin, což jen podtrhuje dojem z příběhu.

Děj je tedy rozdělen na dvě časové roviny a zároveň na tři příběhy hlavních hrdinek. Části se skvěle doplňují, jsou v souladu a vzájemně neprozrazují o svých dějových linkách nic dřív, než je to prozrazeno v lince dané osoby. Všechno to dohromady dává jeden úžasný příběh napříč generacemi.

Tento příběh se nedá zařadit jen do jednoho žánru. Je to částečně poválečný román, částečně romantická kniha a částečně prostě jen příběh obyčejných životů. Především je to ale historická kniha, která je založena na skutečných historických událostech. Autorka promíchala skutečné události a osoby s těmi fiktivními a vyšla z toho opravdu neskutečně působivá kniha.

V podstatě není nic, co bych mohla knize vytknout. Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby byla kniha delší a sdělovala ještě pár dalších střípků ze života hlavních hrdinů, ale je krásně ukončená a všechno je vysvětleno a dotáhnuto do konce, takže z objektivního hlediska jí délku rozhodně vytknout nemůžu. Byla vzhledem k příběhu naprosto dostačující.

Jennifer Robson šla do hloubky nejen v případě děje, ale i u postav. Všechny jsou bravurně popsané a to do takové hloubky, že jsem chvílemi pochybovala, zda se skutečně jedná o fiktivní postavy. Jednalo (alespoň z velké části), ale působily, jako kdybych je znala osobně. Nebo vlastně ještě lépe vzhledem k tomu, že jsem skrz knihu měla možnost nahlédnout do jejich emocí a myšlenek.

Kniha Šaty pro královnu mě zaujala na první pohled, ale vůbec jsem netušila, co od ní čekat. Její přečtení bylo spíše rozhodnutí instinktu a v tomhle případě se rozhodně nemýlil. Tahle kniha je úžasný čtenářský zážitek, který všem moc doporučuji. Obzvlášť, pokud máte rádi beletrii položenou na skutečném historickém základu s kapkou romantiky.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář