Kdo je skutečně Démon z lesů?

recenze

Démon z lesů (2022) 4 z 5 / Suzanne
Démon z lesů

Jak se z osamělého kluka stal nechvalně proslulý vůdce griš Temnyj? To se dozvíte v grafickém zpracování novely Démon z lesů od Leigh Bardugo.

Mladý griša Eryk prožil svůj dosavadní život na útěku před lovci čarodějnic i pověrčivými vesničany. Co je ještě horší, že Eryk je vyděděncem i mezi grišami, protože vládne temnou mocí, která ostatní griši děsí i přitahuje zároveň. A aby toho nebylo málo, tak skrývá nebezpečné tajemství.

Eryk se svou matkou Lenou přijíždí na zimu do osady grišů a touží chvíli zůstat na jednom místě. Jenže i tady jeho temná moc vyvolává strach a lačnost. Eryk si nic nedělá z nepřátelství mladíků z osady a nečekaně navazuje křehké přátelství s vlnostrůjkyní Annikou, jejíž moc je ale slabá a její malá sestřička Sylvi se dokonce narodila bez grišovských schopností.

Eryk je chytrý, bystrý a má skvěle vycvičený pozorovací talent. Taky je osamělý a touží po bezpečném místě po všechny gřiši. Navzdory svému mládí totiž utíká z místa na místo, skrývá se pod falešnými jmény a začíná ztrácet sám sebe. Tomu odpovídá i to, že Leigh Bardugo Erykovo/Temnyjovo skutečné jméno, které čtenáři trilogie Griša znají, zmíní pouze jednou.

Démon z lesů je grafické zpracování novely Demon in the Wood z roku 2014, kterou autorka napsala ještě před publikováním závěrečného dílu trilogie Zkáza a naděje. Samotná novela v českém překladu nevyšla, já jsem ji četla před lety v angličtině, příběh je ale v komiksu totožný. Leigh Bardugo Démona z lesů nenapsala jako psychologickou sondu do Temnyjova nitra. Ukazuje pouze střípek z jeho dětství/dospívání a určité motivy a prožitky, které o mnoho let později vedly k tomu, že se stal mocným a obávaným Temnyjem.

Tohle je poprvé v životě, kdy se mi grafické zpracování líbilo víc než původní text. Kresba ilustrátorky Dani Pendergastové je totiž úžasná. Střídají se tu panely vyvedené v teplých a studených barvách, v různých odstínech hnědé a modré. Démon z lesů vypráví příběh o osamělosti, touze po domově a nečekaném přátelství, ale také o předsudcích, nebezpečných tajemstvích, bažení po moci a špatných rozhodnutích. Nechybí ani nečekaný zvrat a dramatický konec. Kresba působivě buduje atmosféru, vypráví občas i beze slov příběh a emoce z ní doslova sálají. (A pokud jsem si nějak představovala mladého Temnyje, tak přesně takhle – pokud pominu, že je kreslený.)

Jediný rozdíl, který jsem viděla mezi komiksem a novelou, byla postava Temnyjovy matky. Ta mi v novele přišla mnohem toxičtější. Ale i v komiksu se jedná o rozporuplnou postavu, která se snaží zajistit sobě a svému synovi bezpečí na úkor ostatních – a dokonce i na úkor samotného Eryka.

Démon z lesů je nutností pro všechny fanoušky Temnyje, ale i pro všechny milovníky Grishaverse, protože tohle grafické zpracování novely Démon z lesů se moc povedlo.

P. S. A jen tak mimochodem, víte, proč Temnyjova ložnice vypadala tak, jak vypadala? Pokud ne, tak po přečtení Démona z lesů to vědět budete

Komentáře (0)

Přidat komentář