Tohle byl neskutečný příběh. Styl psaní mě naprosto pohltil. Šlo o syrový, dojemný a zároveň drsný příběh Zuzany. Prošli jsme si jejím dětstvím přes dospívání až do dospělosti.
„Zuzanin dech“ je kniha, která mě dostala. Nejvíc tím, jak obyčejně a zároveň hluboce dokáže vyprávět o lásce, přátelství, ztrátě a síle přežít, aniž by sklouzla do kýče nebo sentimentu.
Vyprávění sleduje Zuzanu Liebeskindovou, dceru židovského cukrovarníka, která vyrůstá v poklidném prostředí plném něhy, ale i pozvolného zla, které se plíží, než udeří. Zpočátku je všechno sladké — dětství, přátelství s Hanušem a Janem, rodinná harmonie — pak přijde okupace, transport, koncentrační tábor a život, který už není jednoduchý. Autorka to zvládá tak, že necítíš jen hrůzu války, ale i to, jak se člověk drží maličkostí, aby se vůbec nadechl.
Není to drsný dokument, ale spíš citlivý romantický přístup, který kombinuje obraznost, půvab i bolest. Přestože se dotýká těžkých témat, čtení je plynulé, chvílemi až něžné.
Zuzana je obyčejná a hodně lidská. A to je silné. Vidíš, její vnitřní boj mezi tím, co snášet, co vydržet, kde prokázat sílu, a kde je potřeba kapitulovat — to dává románu velkou hloubku.
Struktura času a změna prostředí – od dětství přes dospívání až po dobu po válce. To, co bylo ztraceno, už není možné vrátit, ale autorka nezůstává jen u tragického dopadu — vidíš i to, jak se člověk pokouší najít nový smysl, novou rodinu, nový dech.
Kniha mě pohltila, místy mě dojala, místy znechutila a místy vytočila (hlavně Hanuš). Donutila mě přemýšlet. Jestli někdo hledá knihu, která má v sobě sílu, krásu i bolest, která opravdově zobrazí, co válka i lidská zrada dokážou udělat — Zuzanin dech je taková, kterou si přeješ mít přečtenou.
Myslím, že Zuzanin dech ukazuje, že lidská duše je schopná snášet víc, než si myslíme — ale taky, že ztráta, trauma a nespravedlnost zanechávají jizvy, které se nikdy úplně nezahojí.
Jsou tři. Zpočátku děti. Svět je v rovnováze. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Vzduchem ... více
Komentáře (0)
zuzi.cte také napsala