Kde je pravda

recenze

Dvojí ortel (2021) 5 z 5 / a.k
Dvojí ortel

Vojtěch Kamarýt byl ještě před čtyřmi roky váženým měšťanem a úspěšným obchodníkem. Teď je ztracenou existencí v bandě lapků a hrdlořezů bez vyhlídky na lepší časy.

Tenkrát se mu stal osudným jeden srpnový den, kdy se vracel z několikaměsíční obchodní cesty, na konci které už ho nečekal žádný domov, ani milovaná manželka Anežka s malým synkem. V jeden okamžik ztratil úplně všechno, co miloval, a ke všemu se sám musel zodpovídat za nejtěžší zločin. Trestem mu byl pranýř, bičování a opuštění města uličkou hanby bez možnosti návratu.

Dnes žije Vojtěch ze dne na den, obklopen vyvrhely a zmarem. Z letargie ho probere dívka, která se až nápadně moc podobá zemřelé manželce Anežce. Letmé setkání provázené všudypřítomným násilím nedopřeje Vojtěchovi bližší kontakt a pak už je pozdě. Od té chvíle ale začíná vážně pochybovat o všem, čemu doposud věřil. Začíná pátrat po událostech, které se staly před lety, a otevírá se mu zcela nečekaný obrázek toho, jak to tenkrát skutečně bylo.

Román se odehrává v Čechách v dobách po konci třicetileté války, kdy je země zbídačená a lidé se začínají vzpamatovávat po běsnění Švédů. Hlavní příběh začíná v roce 1655 a retrospektivně se střídá s léty okolo r. 1651. Každá část příběhu, která je pohledem do minulosti, je psaná kurzivou a patřičně datovaná pro lepší orientaci. Přestože je příběh zasazený do historických kulis, nejde o historický román, který by mapoval reálné historické události. Minulost zde promlouvá jen drsným obrázkem doby, ve které nechybí praktiky útrpného práva, zlotřilé řádění loupeživých skupin, či těžkosti života nejnižších vrstev společnosti.

Příběh je napsaný s lehkostí, moc dobře se čte a nabízí zajímavý vývoj při hledání pravdy z minulosti. Hlavní postavu Vojtěcha si nelze nezamilovat, je cítit veliká křivda, která se mu udála a kterou hodlá svým odhodláním objasnit, ať to stojí, co to stojí. Tak trochu detektivní pátrání přivede Vojtěcha k velkému poznání, které by čtenář rozhodně nečekal.

Překvapivě výborné oddechové čtení, které potěší každého čtenáře důmyslně vystavěným příběhem, mohu s radostí doporučit. Bonusem vám bude hlavní postava, která vám přiroste k srdci od prvních stránek. Moc mě to bavilo.

Komentáře (0)

Přidat komentář