Každá rodina má svá tajemství

recenze

Vraní oko (2023) 4 z 5 / Suzanne
Vraní oko

Inspektor Josef Bergman v Praze řeší případ zavražděné profesorky Rybové, jenže ten se nečekaně protne s úmrtím výstředního ornitologa na jižní Moravě. A tak Josef Bergman se svojí kolegyní Sylvií Sedlákovou vyráží do ráje vzácného ptactva a svérázných obyvatel vesnice Slunečná, z nichž většina skrývá nějaké tajemství.

Alan Strauss vybudoval kolem vesnice mokřady a tůně, aby se v nich usídlilo vzácné ptactvo, ale tím vyvolal nelibost místních - včetně vlastní rodiny. Jeho zeť Petr Mach mu odmítá prodat pozemek, kterým chtěl mokřady rozšířit, protože z něj chce udělat stavební parcelu a zbohatnout. Peníze nutně potřebuje, jelikož se s manželkou Šárkou dostali do finanční tísně. Petrova matka Marta Machová vlastní místní penzion Ledňáček, jehož vedení ale nesnáší, a nejradši by jen sbírala bylinky a psala o nich úspěšný blog. Mladá a talentovaná fotografka Eva žije společně se svým přítelem Oldou v polorozpadlé chatě bez vody, aby ušetřili co nejvíc peněz na cestování dodávkou po Evropě. Jenže Evě dochází, že takhle už dál žít nemůže a taky nechce. Mladík Franta Fuchs se Straussům stará o koně, ale doma se věčně potýká s opilou mámou a starostí o mladší sestru. A co tady dělají turistky z Prahy, z nichž minimálně jedna nepřijela pouze pozorovat ptactvo?

Vraní oko bylo mé první setkání s Michaelou Klevisovou, přestože už se jedná o osmý díl ze série s Josefem Bergmanem. Není to vyloženě klasická detektivka, ale spíš rodinné drama s detektivní zápletkou. Michaela Klevisová klade důraz na postavy, jejich rozličné povahy a motivace. Všichni do jednoho jsou morálně šediví, lidští a někteří i nepříliš sympatičtí. Nikdo není takový, jak se na první pohled zdá nebo jak si o něm lidé myslí. Michaela Klevisová bravurně zvládla popsat, jak člověk vnímá sám sebe a danou situaci, zatímco ten druhý ji vnímá mnohdy úplně jinak, a někdo, kdo je sleduje z vpovzdálí skrze vlastní optiku, si z toho zase vyvodí úplně jiný závěr.

Ve Vraním oku nechybí také spletité vztahy, rodinná tajemství, napětí, překvapivá odhalení a dobře vybudovaná atmosféra. Michaela Klevisová působivě popisuje venkov, mokřady a přírodu, takže prostředí působí autenticky.

Vraní oko ale nemá jednoho hrdinu (nebo ústřední pár postav), kolem kterého by se příběh točil a my mohli sledovat vývoj jeho postavy i osobního života. Josef Bergman se poprvé objevuje až na sté stránce. Přiznám se, že tohle nemám úplně v oblibě, ale Michaela Klevisová si mě hned získala skvělým popisem postav a jejich propletených vztahů, takže jsem neměla problém se začíst a skvěle si to užila.

Jediným problémem zůstává konec, který mi přišel takový useknutý. Ocenila bych pár stránek navíc a podrobnější vysvětlení důsledků nejenom spáchaných zločinů, ale i všech těch tajemství. Stejně tak by mi vyhovovalo víc informací z osobního života Josefa Bergmana a Sylvie Sedlákové.

Nicméně moje první setkání s Josefem Bergmanem a knihami Michaely Klevisové dopadlo velmi dobře a já se časem pustím do série s Josefem Bergmanem pěkně od začátku :) A samozřejmě i do dalších dílů, které Michaela Klevisová napíše.

Komentáře (0)

Přidat komentář