První díl ze série Divotvorci, originální české fantazy. Divotvorci jsou takový spolek různých postav, které mají různé původy, ale mají jedno společné. Snaží se chránit slabší a bojovat proti zlu i za cenu vlastních útrap nebo ztráty životů. Ale jsou jejich úmysly opravdu tak dobré, jak se zdá? Začátek knihy nás zavede mezi ně a seznamujeme se s prvními postavami, které se vydávají na pouť na záchranu vesnice před zlotřilými Orky. Jak jejich cesta dopadne? A co se v bájném světě bude dít mezitím jiného?
Začátek knihy mě nadchnul. Moc se mi líbil rozvíjející se příběh, začala jsem si budovat i vztah k postavám Divotvorců, kteří byli skvěle popsaní. Líbil se mi svět Osmihorého království, který se přede mnou otevíral a já začala poznávat jeho zákoutí. Těšila jsem na další vývoj příběhu. Ale pak se začaly objevovat další a další postavy se svými vlastními příběhy, minulostí, úkoly a já se začala trochu ztrácet. Na mě tam těch postav bylo moc. Ale postupem čtení to bylo lepší, příběhy se postupně pomalu propojovaly, kousky skládaček se začaly pomalinku dávat dohromady, postavy se objevovaly víckrát a začínaly mi být jasnější. Ale i tak jsem si nedokázala najít k nějaké postavě vyloženě sympatie, nevím, kdo vlastně je hlavní hrdina, nejvíc mě asi oslovil Clar, ten tam byl nejvíc času, tak u toho mám pocit, že už ho trochu znám. Ale jméno Kargava, podle které je tato kniha pojmenovaná se vlastně objevilo jen na konci. Styl autora je zajímavý, nejde jen po povrchu, ale každou postavu rozebírá z více úhlů, což je možná náročnější na čtení, ale o to ve výsledku zajímavější.
Jinak obdivuji neuvěřitelnou fantazii autora, jeho popisy, postavy, prostředí, vše je jedinečné a oslovuje vás to. Bavily mě i ženské postavy, které byly každá něčím jiným zvláštní a obdivuhodná, líbily se mi příběhy, které se nám tu otevíraly, náhledy do minulosti, i postupné pomalé propojování jednotlivých částí. I když spousta otázek zůstává nezodpovězených a je jasné, že více se dozvíme v dalším díle. Jsem na něj opravdu zvědavá, a těším se, jak vše bude zase získávat pro mě větší význam a získám i víc odpovědí.
Asi bych knihu nedoporučila jako oddechovku. Já se musela soustředit a někdy se i vracet zpět, abych pochopila další vývoj postav, i tak to bylo někdy dost náročné. Ale jako začátek nové série je to podle mě dobrá kniha a těším se na pokračování.
Dobro a Zlo. Odvěké entity stojí proti sobě a současně jedna bez druhé neexistuje. Jsou však jejich hranice natolik zřetelné, aby bylo možné jasně určit, kde jedna začíná a druhá končí? A co spočívá mezi nimi? Divotvorci, spole... více
Komentáře (0)
petra7778 také napsala