Kam by přišla brněnská policie bez Standy Berky?

recenze

Smrt ve Stuttgartu (2019) 3 z 5 / davidurban1973
Smrt ve Stuttgartu

V poslední době jsem se pustil do čtení knížek vydaných v edici Původní česká detektivka, protože mě zajímá, jak si naši autoři stojí oproti zahraničním detektivkářům. Po pravdě již nyní mohu říci, že v této edici je ta kvalita hodně proměnlivá. Zatímco někteří staří veteráni mě docela zklamali, nováčci dokázali mile překvapit.
Od Stanislava Češky jsem dosud četl pouze dvě jeho historické detektivky, odehrávající se na Velké Moravě, které v jiné sérii vydává nakladatelství MOBA. Příběhy to byly čtivé, ale měly drobné mouchy (viz. mé recenze). Když jsem zjistil, že pan Češka vydává i detektivní romány ze současnosti v edici PČD, neváhal jsem a pustil se do četby jeho posledního díla.

Smrt ve Stuttgartu je již dvanáctou knihou s hlavní postavou detektiva Berky. Stanislav Berka (okamžitě me napadlo, že je to skoro jako jméno autora :) - Stanislav Češka - pokud tedy posunete dvě písmena o dvě položky v abecedě) v minulosti sloužil na brněnském ředitelství Policie u tamní mordparty. V současné době si užívá civilního života a provozuje vlastní detektivní agenturu, která však vydatně pomáhá řešit případy na které policie nestačí. O jeho úspěších se v podstatě dozvíme v první pětině knihy, kdy vzpomíná a stručně nám převypráví většinu vyřešených případů. To může čtenáře, kteří předchozí knihy četli, nudit a otravovat. Pro mě to byla první čtená kniha série, takže mi to nevadilo.

Spolu s Berkovými úspěchy nám autor v úvodní části knihy představí postavu Klementa Chládka, současného premiéra republiky, muže, který v daném případě také figuruje. Mimoto se jedná o jednoho ze stálých klientů Standy Berky, což se dozvídáme ve zmíněné rekapitulaci případů (premiér jej většinou za vyřešení případu odměnil sedmimístnou finanční částkou!).

Teď k samotnému případu - hlavní hrdina detektiv Berka miluje MHD, proto neváhá a se svým známým lodním kapitánem vyrazí parníkem Stuttgart na projížďku. Bohužel skvělý výlet mu zkazí vražda bývalého tiskového mluvčího premiéra Chládka, který je náhodou jedním ze spolucestujících. Berka okamžitě informuje svoje bývalé kolegy z brněnské mordparty, kterým v současné době šéfuje jeho kamarád. Vyšetřování se rozbíhá. Berka doufá, že se ho nebude muset účastnit, ale vzhledem k oběti tuší, že ho premiér možná požádá o pomoc.
Za pár dní detektiv vyráží na výlet brněnskou historickou MHD, ale opět nemá klid. Osud se proti němu spikl a den mu zkazil novou vraždou. Premiérův bývalý spolupracovník je zabit v trolejbuse, kterým spolu cestují! Standa, i přes svoji nechuť případ řešit, tuší, že se vyšetřování dvou vražd, ze kterých může být obviněn poctivý a čestný premiér, nevyhne.
A je to tak!
Chládek pro něj posílá vrtulník, přemluví ho ke spolupráci a dočasně ho po dvaceti letech přijme zpátky k policii jako speciálního vyšetřovatele. Brněnská mordparta by tento poměrně jednoduchý případ zřejmě vyřešit nedokázala...
Více z děje ani o dalších vraždách neprozradím a je na vás, abyste si přečetli, zda Standa Berka vraha vypátrá a zachrání premiérovu neposkvrněnou pověst...

Kniha je psána pozvolným čtivým stylem, celý děj je až na těch pár náhod poměrně logický. Rozhodně ji mohu doporučit jako oddechové čtení pro všechny čtenáře detektivek a fanoušky Standy Berky či jeho autora Stanislava Češky. V porovnání s některými posledními knihami edice PČD bych řekl, že nedopadla špatně a lze ji zařadit mezi lepší průměr.

Nicméně nebyl bych to já, abych neměl pár výhrad. Nejedná se o žádné zásadní chyby nebo nedostatky, jsou to jen mé postřehy a nikomu jinému vadit nemusí nebo si jich ani nevšimne. Proto, pokud vám stačilo výše uvedené shrnutí, zbytek textu ani nečtěte :)

Ačkoliv autor na začátku uvádí, že podobnost postav je čistě náhodná, jakmile si přečtete o postavě premiéra Chládka, okamžitě si uvědomíte, že se jedná o skoro přesný popis a životopis Andreje Babiše. Nebo, že bych se pletl? Posuďte sami, až knihu budete číst.
Mě osobně politika ani premiér nezajímá, ale to, jak nám jej autor představuje, vychvaluje až do nebe a pěje na něj oslavné ódy, na mě působilo strašně otravně a vlezdoprdelkovsky.
No, snad si knihu premiér koupí, pozná se a autora pochválí...

Ohledně samotného textu musím říct, že kniha je psána dost podobně jako historické detektivky pana Češky, které jsem četl. Autor se bohužel ani ve své skoro 30 knize nevyhnul zbytečné vatě a rekapitulacím děje.
Na můj vkus postavy hovoří přehnaně "zpěvně či květnatě" - takto v současné době nikdo (věřím, že ani v Brně) nemluví. Bylo by to vhodné spíš do historického románu nebo se zavřením obou očí někam do éry rady Vacátka.
Stejně jako v ostatních autorových knihách se všichni stále uculují a usmívají, i když k tomu není důvod nebo je to vyloženě nevhodné. Uvěřil bych kdyby drsná mordparta trousila sarkastické poznámky místo uculování, ale tohle není ten případ.
Postupem čtení mi také trochu vadilo, že autor používá velké množství vychvalujících a přehnaně pozitivních přívlastků, což je zbytečné a někdy zarážející (například drobnost hned zpočátku, kdy nám Berka sdělí, že jej jeden vrah skoro zabil a on se o něm vyjádří - "ten dobrý muž").

Nicméně věřím, že starší generaci čtenářů se styl autorova psaní a popisů bude líbit. Já se s ním také smířil, ale pokaždé když jsem na něco z toho v textu narazil, jen jsem nevěřícně kroutil hlavou.
Ještě teď mě bolí za krkem...

Komentáře (0)

Přidat komentář