K.O. sexu

recenze

K.O. sexu: Jak blaho vymýtit (2019) / RenataP
K.O. sexu: Jak blaho vymýtit

Vymýtit sexuální blaho? Snadnější než facka! Vtipný nadhled a hluboký pohled za hranice naší země, za hranice „normálnosti“. A spoustu poopravených úhlů pohledu. Musím říci, že téma feminismu mi zavání cíleně pěstovanou (mnohdy vtipnou) nenávistí k mužům a budící ve mně samé nenávist k hnutí, jež může za to, že musím zvládnout víc než chlap za poloviční plat.

Feminismus je o návratu k ženské podstatě, nikoliv o kalhotách
O to více mne překvapila tato kniha, která se dívá do nedávné historie, jež ale u nás není tak obecně známá a vysvětluje, že historicky byl feminismus celkem fajn a měl ženám prohloubit vědomí toho, že jsou ženy, že mají svou specifickou, hlubokou roli ve společnosti. No a pak se to zvrtlo – a to tady ještě byla jakási aférka s Donaldem Trumpem a nadšené femistky brojí pro islám, který ale tak nějak moc dobře ví, jak si s ženskou rebelií poradit. Už jen to je samo o sobě pořádný guláš, přisypme do něj ještě zmatení pohlaví a fakt, že dneska si můžete skoro rozumem rozhodnout, kdo chcete být – muž, žena, něco mezi? Něco úplně jiného? Kam zmizela žena jako taková? A pravý muž?
Rozhodně se tu vyžije ten, kdož rád zkoumá zdánlivě nepochopitelné linie lidského vývoje, což rozhodně téma přítomnosti podivných pohlaví je. I ten, kdo právě marně hledá ty ženy, které smí být ženami. V době, kdy vítězí lidská nepřirozenost, je možno nejlépe a nejryzeji vidět, kde je právě ta chybějící a zoufale marná přirozenost.
Tisíc úhlů pohledu může být na K.O. sexu… a zároveň je kniha O.K. sexu, protože díky ní pochopíte, kde se vlastně všechno začalo vytrácet. Na mnoha frontách…
Kulturní Evropa v troskách?
Benjamin Kuras je zárukou čtení, u kterého se zasmějete, ale zároveň vás nejednou těžce zamrazí. Gender se stane tématem, které se vám obnaží v celé své kráse, zejména, když se na něj podíváme daleko za hranicemi našeho státu. Popravdě, tam teprve uvidíte ten pravý nepořádek, chaos a… proboha, je tohle vůbec možné? Že si to autor vymyslel? Napadalo mne často.
No, nevymyslel. Kulturní Evropa, ale i Amerika, je už trošku někde jinde než jsme ji znali třeba i jen před pouhými dvaceti lety. Je úplně někde jinde než my, zaplaťpánbůh. Něco prosakuje, a to něco není ani trochu líbivé. Jsme v troskách?

Takže, pokud budete tuto knihu brát vážně, tak si připravte k tomu všemu ještě silný meduňkový čaj nebo rovnou prášek na hlavu i na spaní. Nic moc. Faktem ale je, že nadhled tomuto tématu sluší, protože souhlasím s autorem, či spíš z hrůzy souhlasím s autorem, ještě máme naději. Naše civilizace se řítí kamsi, kde – no já nevím, nějak to nejde pochopit.
Ačkoliv Bejnamin Kuras nezamýšlel další díly ze své vtipné trilogie o sexu, o hravém, leč velmi hlubokém vztahu ženství a mužství – přesto se stalo. A další díl bude následovat, jak sám řekl v rozhovoru k této knize: „Před rokem jsem dostal neodmítnutelnou nabídku psát o sexu každý měsíc do Playboye. Takže opět hr na internet, anglický, francouzský a italský. A ejhle, ono se ve světě sexu pořád něco zábavného děje a za kouřovou clonou antisexuálního feminismu a genderismu sex žije dál. Takže ony se ty články do roka zase nahromadí do další zábavné knížečky. Další rým na „tao“ už asi nenajdu, tak se asi bude jmenovat „Sex nás všechny přežije“.
Hezký příslib do budoucnosti, nejen knižní, ale i obecný – sex nás všechny přežije!
Doufejme!
Doufejme, že tohle je jen závan vtipného nadhledu nad něčím, u čeho lidstvo brzy dostane facku a "dá si pokoj".


U modré kočky, R. Petříčková

Komentáře (0)

Přidat komentář