Julia Child: recepty i pro ty nejmlsnější jazýčky
recenze
Umění francouzské kuchyně (2014) / AkinazTato kniha je právem nazývána KULINÁŘSKOU BIBLÍ.
Jako první mě osobně zaujal život a osud Julie Childové, který byl až překvapivě bohatý a nečekaný. Již na zadní straně knihy je zmínka o tom, že tato skvělá žena během druhé světové války sloužila u výzvědné služby. Jedním z míst, kde sloužila a které se jí stalo osudným byl Cejlon, kde se seznámila se svým nadcházejícím manželem, se kterým se po válce v roce 1948 usadila v Paříži.
A právě zde se začala naplno věnovat kulinářství. Stala se studentkou věhlasné kuchařské školy Le Cordon Bleu a následně brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů.
V roce 1951 spolu se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou otevřela vlastní kuchařskou školu nazvanou Škola tří gurmánek a o deset let později společně vydaly knihu Umění francouzské kuchyně.
Tato kniha se v USA stala bestselerem a jednou pro vždy změnila pohled Američanů na vaření.
A co je na ní vlastně tak skvělé?
Umění francouzské kuchyně je obsahově dokonalá příručka k perfektnímu vaření. Jejím největším plusem je, že je psaná lidsky, jednoduše a jasně. Netvrdím, že se v ní neobjevují specifické výrazy pro amatérské kuchaře leckdy záhadné jako flambování, gratinování, blanšírování, deglazování a další.
Že vám tyto pojmy nic neříkají?
Nevadí.
Kniha vás hned na začátku seznámí se všemi těmito názvy a nejen to, dokonce vás provede kuchyní a doporučí vybavení, které v ní nesmí chybět.
Jste připraveni začít?
Už se nebojíte?
Tento výtisk je čtyřicátým vydáním této světoznámé knihy a jsem moc ráda, že se dostal i do mých rukou.
Vařit s Julií je kuchařský koncert. Tak vám přeji, ať se vám příjemně poslouchá a vaše pokrmy lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale i očím.
Závěrem mohu jen říci, že ji vřele doporučím všem, kdo rádi a pravidelně řádí v kuchyni, ale i těm, kteří se chtějí naučit něco nového, nebo si prostě jen touží rozšířit obzor.
Tak směle do toho.