Jižní Morava – dějištěm vraždy

recenze

Smrt pod vinicemi (2018) 5 z 5 / kamila1867
Smrt pod vinicemi

Kniha z prostředí Jižní Moravy a ještě k tomu detektivka? Nemohla jsem odolat. Dějištěm knihy Daniely Mičanové je Štinkava, městečko na Jižní Moravě, kde najdete úplně vše, co naše krásná Morava nabízí – výborné víno z místních vinic, ovocné sady i rázovité lidi.

Dokud se ve Štinkavě neobjeví jedna mrtvola za druhou, bylo by to velmi poklidné místo k žití. Poručice Drápková má hned několik podezřelých, ale viníka musí objevit společně s podporučíkem Malinou, svým parťákem.

Knihu jsem si vybrala nejen proto, že se odehrává v kraji, ve kterém sama bydlím, ale poté, co jsem se začetla, už jsem nemohla odolat vůbec, v knize se totiž objevuje i moravské nářečí, kterému já osobně velmi holduji.

I krásná obálka a mapka ukrývající se v knize dodala to správné kouzlo, většinou totiž v knihkupectví vybírám podle obálky. Když se pořádně podíváte na mapku a máte trochu představu o jihomoravských obcí a městech, okamžitě poznáte, které město je v této mapce za jménem Štinkava schováno, ale nebudu prozrazovat.

Dlouhou dobu jsem byla ke knihám českých spisovatelů velmi skeptická, ale naučila jsem se číst i tyto a vážně se úroveň za poslední roky velmi zlepšila. A pokud milujete jižní Moravu, určitě po této knize sáhněte, nebudete litovat.

Za knihu děkuji velmi nakladatelství Moba.

„Osobám mladším osmnácti let alkoholické nápoje neprodáváme.“ Pohledná zrzka odrecitovala znění nenápadné vývěsky, již její zaměstnavatel přichytil k výdejnímu okénku turistického kiosku balíkovou lepicí páskou.
„Vidíš tadyk někeho pod osumnáct, krasavico?“ zazubil se na ni otlemený, nakrátko vyholený výrostek, kterému do plnoletosti určitě nějaký týden scházel (v duchu si ho hned překřtila na Vepřovou hlavu). „Nedělé machra a dotlač dvólitrovku Starobrna. Však ju zacálujem.“
Co když tě neposlechnu, borečku? pomyslela si. Sekneš sebou na zem a začneš kopat nožičkama? I kdepak, zatím se jen protivně šklebil, jako by věděl něco, o čem nemá prostá sezonní pracovnice v cestovním ruchu ponětí.

Komentáře (0)

Přidat komentář