Jiné životy: Cesta smíření a nalezení sebe sama

recenze

Jiné životy (2022) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Jiné životy

Život Esther se po rozvodu změnil. Když má u sebe svého syna, vše je v naprostém pořádku, protože její dny mají smysl. Změna však nastává ve dnech, kdy jejího syna má ve své péči její bývalý manžel. Takové dny jsou protkaný samotou, smutkem, osamělostí a depresí. Má až příliš mnoho času na přemýšlení, vzpomínky a na procházky ke starému dubu.

Ruth je starší dáma na sklonku svého života. Prožila zajímavý život opředený velkou láskou a ještě větší bolestí. I její dny jsou osamělé a prázdné a také ona ke starému dubu.

A tak se jednoho dne Esther a Ruth potkají a začnou si spolu povídat. Vzájemně se pomaloučku otvírají jedna druhé a tím obě otupují onen osamělý pocit. Obě se začínají těšit na tu druhou a jejích vztah se mění v přátelství, pro obě ženy tak důležitý a obohacující.

Jiné životy jsou třetí knihou od mé milované Sofie Lundbergové. Poprvé si mé srdce Sofia získala knihou Červený adresář, který považuji za jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Otazník je polovina srdce je druhou její knihou, která u nás od Sofie vyšla a musím uznat, že byla také velmi povedená.

Kniha Jiné životy vám představí osamělost ženy, která je nucená po rozvodu své dítě mít ve střídavé péči. Osamělost, prázdnota a smutek na vás budou dýchat téměř z každé strany této knihy, stejně tak jako na vás dýchne síla přátelství a úcty.

Sofia Lundbergová má dar psát velice citlivě a velice emotivně. Při čtení se téměř každý čtenář ponoří do pocitu hlavních hrdinů a bude celý příběh prožívat s nimi. Právě tímto darem jsi získala autorka řadu fanoušků po celém světě.

Promyšlenost tohoto děje mi však přišla lehce nadprůměrná. Když to porovnám s jejími předchozími díly, musím uznat, že Červený adresář a Otažník je polovina srdce mi přišla promyšlená lépe. Přesto i tak musím říci, že Jiné životy jsou velmi povedené.

Tempo knihy mi přišlo trošku pomalejší a možná línější, ale zase jste měli o to více příležitostí procítit pocity obou žen. Přesto si myslím, že mohlo být v příběhu více zajímavých situací, které by příběhu dodaly větší šmrnc.

Kapitoly v knihách nebyly nikterak dlouhé a kniha měla dvě dějové linie. První dějová linie nám vyobrazuje současný čas, kdy se Esther a Ruth přátelí, druhá dějová linie nás zase převádí do minulosti, kdy Ester vzpomíná na své manželství, jež bylo opředeno velkou láskou, ale i strachem.

Sofia Lundbergová umí velice hezky pracovat s vnitřním světem svých hrdinů. Popis prostředí je také povedený, ale myslím, že právě tomu vnitřnímu světu dává autorka více prostoru. To však není ku škodě, protože tak můžeme hrdinům dobře porozumět. Co se týče popisu prostředí, zde může dokonale zafungovat naše fantazie.

Přestože byla kniha Jiné životy velmi čtivá, domnívám se, že Červený adresář nasadil laťku příliš vysoko a tuto knihu jen tak něco nepřekoná. A to ani další knihy z péra této skvělé autorky. Přesto tuto knihu hodnotím pozitivně a mohu vám ji rozhodně doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář