Jiné místo ztracené v mlze

recenze

Jiné místo (2023) 4 z 5 / LukBook
Jiné místo

Kateřina Karolová je zpět a s ní i Jiné místo. Opět se jedná o poměrně napínavý román s působivou atmosférou, v němž nebude vůbec lehké odhalit pravdu.

Kateřina Karolová se vlastně významněji prosadila až v minulém roce s knihou Odbočka v lesích. Nabídla v něm příběh na pomezí hororu, který se rozhodně stal svěžím větrem v rámci české literární scény. A to nejen té žánrové. I proto mě velice potěšilo, že i v roce 2023 můžeme na pultech knihkupectví najít její nový román. Ten má podobně laděnou obálku a vlastně i obsah tak trochu připomíná svého staršího sourozence.

Ústřední dvojicí je Monika a Oliver, partnerská dvojice, která se jednoho dne rozhodně vyrazit na výlet do kouzelných Luhačovic. To ještě ovšem ani zdaleka netuší, co je tam čeká. Hned první den se jim totiž během výletu stanou události, které navždy ovlivní zejména Moničin život.

O zápletce bych toho asi víc neprozrazoval, ale určitě se můžeme blíže podívat na prostředí, v němž se zásadní události děje odehrávají. Ocitnete se v lesích, v nichž mlha dokáže člověku pořádně nahnat strach. Když nevidíte ani na krok, může se stát téměř cokoliv. Lehce ztratíte hlavu, dostanete se do stresu a budete se snažit prohlédnout, co je a co není pravda.

Příběh jako takový je v podstatě poměrně jednoduchý. Není tu příliš mnoho postav, nenajdete tu vlastně žádné velké odbočky ze směru a v klidu si tak můžete vychutnávat jen hlavní linku. Pro někoho bude možná lehce průhledná. Značnou část čtenářů dokonce napadne, jaké rozuzlení by mohlo přijít. Ale nakonec to vlastně dopadne i trochu jinak.

Musím říct, že ústřední postavy jsem si nijak zvlášť neoblíbil. Nejsou to úplně sympaťáci, ale v příběhu to ničemu zase tolik neškodí. Troufnu si říct, že tou hlavní věcí, kvůli které byste si tuto knihu měli přečíst, je její atmosféra. Ta je opět velice vydařená, přináší chvílemi až lehkou strašidelnost, nechybí v ní dostatek tajemnosti a možná vás i odradí od toho, abyste si za mlhy vyšli někam do lesa.

Jak už jsem se zmínil, rozuzlení je částečně předvídatelné, přesto je konec tak trochu otevřený. Rozhodně nad ním minimálně část čtenářů bude ještě chvíli přemýšlet a snažit se zjistit, jak by to mohlo ve skutečnosti být. Je pravda tahle verze nebo ta druhá? Autorka si to tak trochu nechává pro sebe.

Jiné místo nakonec není vůbec špatnou knihou, ale nemusí sednout každému. Není to prostě takové to boom a wau, ale přesto si zaslouží vaši pozornost, jestli máte rádi tituly s tajemnou atmosférou. A navíc se odehrává v české kotlině, což je velké plus k dobru. Zejména ti, kteří někdy navštívili Luhačovice a přilehlé okolí budou rádi, že si mohou přečíst román z tamního prostředí. A při příští návštěvě se třeba sami vydají hledat místo, jenž tu hraje zásadní roli. Ale pozor! Za mlhy raději zůstaňte doma.

Komentáře (0)

Přidat komentář